El català Pol Espargaró (KTM RC 16) ha aconseguit finalmenti la seva anhelada 'pole position' amb el fabricant austríac en ésser el més ràpid en la segona classificació per al Gran Premi d'Estiria de MotoGP, al circuit Red Bull Ring de Spielberg, per davant del japonès Takaaki Nakagami (Honda RC 213 V) i del francès Johann Zarco (Ducati Desmosedici GP19).

Espargaró li ha donat la primera 'pole position' a KTM i ho ha fet, a més, al circuit propietat del principal patrocinador de l'equip, motiu de doble celebració.

La quarta tanda d'entrenaments lliures, sense rellevància per a la classificació però molt important per a la carrera perquè es disputara a la mateixa hora i ser molt interessant per conèixer el ritme, l'ha dominat el japonès Takaaki Nakagami (Honda RC 213 V), mentre que un parell de pilots han decidit no sortir a pista i reservar-se per la classificació oficial.

Aquestes el cas del francès Johann Zarco (Ducati Desmosedici GP19), acabat d'operar d'una petita fractura d'escafoides a la mà dreta, que ha preferit donar-se descans en aquesta sessió, i més sabent que haurà de sortir des del carrer de tallers per complir la sanció imposada per Direcció de Cursa després de l'incident de la setmana passada amb l'italià Franco Morbidelli.

I també de l'australià Jack Miller (Ducati Desmosedici GP20), a qui una forta caiguda al matí ha provocat algunes molèsties a l'espatlla i encara que ha sortit a pista en els quarts lliures, ha decidit tornar al seu taller per ser tractat amb analgèsics i esperar que aquests fessin efecte per disputar la segona classificació.

A la primera classificació, Aleix Espargaró (Aprilia RS-GP) ha estat un temps al capdavant però en el tram final l'han superat l'italià Danilo Petrucci (Ducati Desmosedici GP20) i el francès Johann Zarco (Ducati Desmosedici GP19), però en els minuts finals tot ha canviat i al final han aconseguit el pas a la segona classificació el francès Zarco i l'italià Petrucci, mentre Valentino Rossi se n'anava per terra en el revolt nou quan intentava superar el registre dels seus rivals.

El francès Fabio Quartararo ha estat el primer a marcar volta ràpida, per davant del seu compatriota Johann Zarco, en 1: 23.866, encara que les diferències entre els primers classificats eren pràcticament inexistents i, de fet no ha trigat gaire Pol Espargaró a rebaixar-lo rodant en 1 : 23.645.

Una volta més tard, Takaaki Nakagami ha parat el cronòmetre en 1: 23.602 que li donava el liderat, amb els pilots de Ducati i Suzuki una mica endarrerits en aquesta baralla contra el d'Honda, KTM i les Yamaha de Quartararo i Viñales.

A menys de dos minuts per al final Pol Espargaró va recuperar la primera posició a l'rodar tot just vint-i-mil·lèsimes de segon més ràpid que Nakagami, en 1: 23.580, encara que el japonès va intentar recuperar la primera plaça i així aconseguir la seva primera 'pole position', però es va cancel·lar la seva tornada a l'superar els límits de l'circuit al primer revolt.

El pilot de Granollers va aconseguir així la seva primera 'pole position' per davant de Nakagami i Zarco, que va tenir una actuació més que encomiable, sobretot perquè el francès va sortir a pista sabent que per sanció haurà de sortir a cursa des del carrer de tallers i , a més, tot just tres dies després de ser operat d'una petita fractura d'escafoides.

Joan Mir (Suzuki GSX RR) serà el gran beneficiat d'aquesta situació, ja que en complir la seva sanció Zarco, ell "hereta" el seu lloc a la primera línia de sortida, amb Jack Miller, Maverick Viñales i Alex Rins a la segona.