La rivalitat directa entre Peralada i Figueres es resol en taules aquesta temporada, almenys pel que fa al marcador particular. La tornada del derbi altempordanès, que s'havia de celebrar aquest cap de setmana al Municipal de Peralada, ha quedat fora del mapa per l'aturada i posterior resolució de les competicions regulars a causa de la crisi sanitària.

A punt d'encarar la recta final de la segona volta, els dos equips altempordanesos de Tercera Divisió tenien la data marcada en el calendari per resoldre un bon grapat de comptes pendents, una factura que queda posposada fins a la temporada que ve.

Amb el retorn dels xampanyers a Tercera Divisió, les anades i vingudes estivals van forjar el primer capítol d'una competitivitat que feia dues temporades que dormia a l'Alt Empordà, amb bona part de la plantilla de la Unió enfilant la N-260 fins a Peralada, i la necessitat dels dos clubs per incorporar efectius en un mercat gironí amb oferta limitada.

Les incorporacions, però, van arribar a banda i banda gairebé en paral·lel: dues plantilles noves de trinca per buscar la salvació, competir i el que sorgís amb el pas de les jornades. La primera volta dels dos equips va ser gairebé calcada, situats a la zona tranquil·la de la taula i amb poc més de vint punts per acabar el 2019.

La reedició del derbi de la Tramuntana

En la primera jornada del 2020, la vigília de la diada de Reis, Vilatenim va acollir el primer derbi en la penúltima jornada de la primera volta. La Unió Esportiva Figueres i el Peralada van signar les taules (1-1) en un enfrontament intens i disputat, on els homes de Javi Salamero van dominar la primera meitat i els xampanyers la segona.

Pepu Soler (7') i Arnau Ortiz (59') van maridar un duel amb més de nou-cents aficionats a les grades. De fet, el Peralada va sumar el primer punt en la història dels derbis al feu unionista, on fins aquell moment els xampanyers encadenaven tres derrotes consecutives en lliga anteriorment.

Un punt d'inflexió

La segona volta dels dos equips fins al moment de l'aturada va ser radicalment diferent. Per una banda, el Peralada es va enfilar cap a la zona alta de la classificació. Amb el millor balanç de la lliga en el segon tram del curs, els blanc-i-verds es van impulsar fins a la cinquena posició, a només quatre punts del Play-Off, amb les victòries davant el Sants (2-1), l'Horta (4-0), el Castelldefels (0-1), la Pobla de Mafumet (1-2), l'Igualada (1-0) i el Vilafranca (0-1), a més dels tres punts del Reus i comptant únicament una derrota davant el Sanfeliuenc (1-0).

Tanmateix, la segona volta de la Unió no va ser un camí de roses. La golejada davant el Banyoles (4-0) va ser l'únic triomf figuerenc de la segona tongada, a més de dos empats davant l'Hospitalet (1-1) a Vilatenim i el Manresa (2-2) a domicili. El complicat calendari va precipitar les derrotes davant el Sant Andreu (3-2), l'Europa (2-1), el Terrassa (0-3), el Granollers (5-4) i, per últim, la dolorosa desfeta contra el Vilassar de Mar (0-5).

Amb la lliga resolta definitivament, el Peralada tanca la carpeta en la cinquena posició amb 46p. i la Unió en la catorzena plaça amb 31p. quan quedaven onze jornades per disputar.

El derbi haurà d'esperar

L'empat de la primera volta va deixar amb ganes de més als aficionats, emplaçant-se a la tornada al Municipal de Peralada, un partit que s'hauria d'haver celebrat avui. El derbi sobre el terreny de joc acaba amb un sobri empat, un final fred tenint en compte l'expectació generada en el seu moment.

L'intercanvi de cromos, des de la primera plantilla fins a la base, el fet de tornar a competir a la mateixa lliga dues temporades després i l'intent per ser el millor projecte de proximitat deixen una llista de comptes pendents que, en qualsevol cas, es resoldran la temporada que ve.