Després que el Barça anunciés dijous a la nit que presentaria un Expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) per als jugadors professionals de totes les seccions i la resta de personal del club, ahir dos equips més de Primera Divisió van fer el mateix camí. L'Espanyol i l'Atlètic de Madrid van comunicar oficialment que s'acullen a aquesta mesura «per motius de força» major per culpa de la pandèmia del coronavirus que ha fet aturar totes les competicions esportives.

Mentre el Barça negocia amb la plantilla les condicions de rebaixa del sou, l'Espanyol ja resentat a les autoritats laborals un ERTO de reducció de jornada del 70% per cent que afecta els jugadors, primers i segons tècnics i preparadors físics del primer equip masculí i femení, Espanyol B i dels Juvenils A i B.

L'Espanyol va agrair als afectats per aquesta mesura la «comprensió i el respecte» després de conèixer les intencions de la directiva. «Es preveu que els afectats mantinguin certa activitat física amb plans d'entrenament individuals en la mesura que no es pugui reprendre la competició», deia el text. En aquest sentit, els jugadors van acceptar la decisió segons el club.

«La plantilla ha expressat el seu compromís amb l'entitat apel·lant a la seva responsabilitat i col·locant per davant de tot, el futur de l'entitat», afegeix el club. A més a més, per solidaritat, la direcció esportiva i la direcció general també s'han rebaixat el sou anual d'una manera equivalent a la pèrdua anual dels afectats pels ERTOs.

Per la seva banda, l'Atlètic també s'adhereix aquesta mesura per tal de poder superar econòmicament el moment actual. L'ERTO matalasser afectarà jugadors, tècnics i empleats, però intentarà «minimitzar l'impacte de la mesura i limitar-lo a l'estrictament imprescindible».

El club madrileny va revelar la mesura, provocada per l'emergència sanitària del coronavirus que ha obligat a suspendre la competició, amb una carta del seu conseller delegat, Miguel Ángel Gil Marín, en la qual explica que és una «decisió difícil» que prenen «amb l'únic objectiu de garantir la supervivència del club». L'Atlètic de Madrid tenia fins a la temporada passada més de 660 treballadors a càrrec, segons els seus comptes de l'exercici 2018-19.