Incertesa. Aquesta és la paraula que a hores d'ara podria definir molt bé la situació que viu la comarca, però també les diferents seccions esportives dels diferents clubs, que no saben quan podran reprendre la marxa i de quina manera serà, per culpa del coronavirus. Tot i que tenen ben poc a dir i a fer, els conjunts de futbol, bàsquet, hoquei, natació, golf, taekwondo, escacs, vòlei, futbol sala, i les diferents disciplines de curses, viuen unes circumstàncies inèdites que els inquieta perquè no saben com evolucionarà el seu futur més immediat.

És evident que l'esperit de la majoria d'esportistes de la comarca és amateur, amb l'esport com a eina de diversió, però sí que alguns han estat treballant per a cites importants com campionats o europeus. Per a aquests, l'aturada és encara més desconcertant, ja que actualment no hi ha cap cita assegurada en un marge de tres mesos.

Ara més que mai, com sempre diu aquell entrenador, cal anar dia a dia, ja que l'evolució del virus canvia a cada hora que passa. Malgrat que les previsions alerten que hi haurà un augment dels casos, encara no es poden fer prediccions exactes. El que sí que se sap del cert és que la població s'ha de quedar confinada a casa.

En aquest sentit, els diferents clubs de la comarca han fet diferents campanyes des de les xarxes socials per conscienciar els seus simpatitzants, si encara no ho estaven, que cal quedar-se a casa per solidaritat i responsabilitat i que no és un període de vacances qualsevol. I precisament des de casa, molts esportistes, com també han fet palès a les xarxes, segueixen una rutina de treball per tal de mantenir, en la mesura del possible, l'estat de forma, ja que si la competició torna (esperem), ho farà amb el calendari més ajustat que mai, i allà es demostrarà qui ha fet els deures.

De moment, aquest dimecres ja farà una setmana que les diferents federacions van aturar les competicions. El temps previst en què no hi hagi competició és de dues setmanes, això vol dir que segurament fins al cap de setmana del 28 i 29 de març no tornarà la competició, encara que tot apunta que només serà un miratge en una travessia pel desert que encara és complicat saber quan acabarà.

Poques solucions a curt termini

El terrabastall que està vivint l'esport no coneix precedents. Aquest malson inèdit, que afecta a tots els àmbits de la nostra vida, ha deixat indefensos els responsables organitzatius de les competicions, que avaluen la situació segons les novetats, unes informacions que no acompanyen a ser optimistes a curt termini.

L'excepcionalitat de la situació dilueix la importància d'aquesta problemàtica en el moment actual, però sí que augura una situació complicada de redreçar l'endemà de la tempesta. I és que recuperar tres, quatre, sis o vuit setmanes de competició, amb tan poc marge, col·lisiona frontalment amb la hipotètica solució d'allargar els calendaris durant l'estiu.

No és que l'esport s'hagi aturat, sinó que el món ha frenat en sec. Ara mateix, el confinament representa una injecció de temps lliure que implica reflexionar sobre tot i tothom. Les previsions immediates no són favorables per a ningú. El problema esportiu també es troba entre parèntesis. De moment, toca quedar-se a casa.