La Cursa de Muntanya Entre Castells ja està a punt per viure la seva 7a edició els propers 13, 14 i 15 de març. Amb aquesta nova edició, l'esdeveniment esportiu creix en prestigi i reconeixement, després de ser valorada com una de les curses més importants del calendari català de curses de muntanya i formar part, per primera vegada, de l'Internacional Trail Running Association (ITRA). Aquesta novetat permetrà als corredors que finalitzin la prova reina -de 35 quilòmetres- sumar un punt ITRA per la classificació dels millors corredors a escala mundial i, alhora, aconseguir un punt per a participar en la prestigiosa prova Ultra Trail de Mont-blanc.

En el marc de potenciar i donar visibilitat a l'esport base i a la formació, l'Entre Castells ha apostat des dels seus inicis per organitzar l'Entre Castells KIDS, una prova pels nens i nenes de 3 a 12 anys. Enguany, per primera vegada, aquesta prova passarà a formar part del Circuit Català d'Escoles Trail Catalunya, inaugurant a més a més el calendari que engloba 5 proves d'arreu de Catalunya.

D'altra banda, i per segon any consecutiu, l'Entre Castells sumarà una prova de BTT, la qual s'inclou en el calendari de Copa Catalunya Infantil de BTT 2020 de la Federació Catalana de Ciclisme. Ambdues competicions tindran lloc el dissabte, 14 de febrer, a la zona del Mas Bartret de Vilajuïga, centre neuràlgic de l'esdeveniment esportiu durant tot el cap de setmana.

Previsions favorables

Quan encara falten dues setmanes perquè comenci l'esdeveniment, ja s'han inscrit un total de 350 participants. Entre aquests, ja s'han registrat corredors internacionals arribats de França, Andorra, Bèlgica, Dinamarca i Itàlia, a més de corredors d'altres comunitats autònomes com Mallorca, Osca, Madrid, València i el País Basc. Tenint en compte que en la darrera edició -comptabilitzant totes les proves- van participar-hi 1.000 corredors, l'organització preveu un augment de participants i, de retruc, un creixement en el total de persones que passaran i visitaran el municipi durant el cap de setmana.

En la passada edició, l'organització va calcular que entre corredors, visitants i acompanyants, durant tot el cap de setmana van passar 3.000 persones per Vilajuïga, una xifra que es preveu que se superi amb aquesta setena edició. Per tal que el municipi esdevingui l'epicentre de l'esport i les curses de muntanya, coincidint amb l'Entre Castells es tornarà a celebrar la Fira de Muntanya i Esports d'Aventura al Pavelló de Vilajuïga, que acollirà xerrades d'experts, estants d'empreses relacionades amb el món de l'esport i activitats per amenitzar el dia.

Excel·lència mediambiental

Al llarg de les diverses edicions, Entre Castells ha treballat per conscienciar a tots els participants de les diferents proves de la importància de mantenir en perfecte estat l'entorn i l'Associació Espanyola de Trail Running ha condecorat la cursa amb l'Excel·lència Ambiental, un distintiu que només ostenten un centenar de curses de l'Estat espanyol.

Acord de col·laboració

L'Ajuntament de Vilajuïga, i en concret l'Àrea de Promoció Econòmica, té com un dels objectius aprofitar els diversos esdeveniments que se celebren amb èxit al poble i que tenen en compte el turisme de natura, perquè el poble i els seus comerços se'n puguin beneficiar econòmicament, així com potenciar entre la població la pràctica de l'esport.

Davant d'aquest esdeveniment que porta des de fa 6 edicions cada vegada més persones a visitar el municipi -en la darrera edició doblant la població del municipi al llarg d'un cap de setmana-l'equip de govern va posar sobre la taula l'interès per arribar a un acord amb el club organitzador per unir esforços per fer, encara més gran aquesta cursa.

És per això que l'Ajuntament de Vilajuïga i el Grup Excursionista Capgirell de Vilajuïga han signat per primera vegada un conveni per tal que l'esdeveniment, així com la Fira de Muntanya i Esports d'Aventura segueixin realitzant-se al municipi, per tal que els comerços i empreses en treguin el màxim profit, i per col·laborar tots plegats en la promoció de l'esdeveniment.