El nou plantejament del Club Atletisme Figueres comença a donar forma a una de les propostes esportives que més ha crescut en els últims anys a la capital de l'Alt Empordà. De fet, fa pocs dies, el club figuerenc va celebrar la seva posada de llarg, amb un creixement del 35% respecte al curs anterior, sobretot, impulsat per la nova secció de «runners» del club i la gran tasca social de l'entitat que busca fer ciutat a través de l'esport a Figueres.

«Abans, era un club exclusivament d'atletisme amb un grup petit. Era un esport anecdòtic a la ciutat i hem crescut exponencialment amb l'entrada de nens i nenes i la gent més gran amb els «runners», explica Sílvia Guiteras, membre de la junta directiva del club. I és que la preocupació actual del club és com assumir el creixement d'aquests anys en un Estadi Albert Gurt degradat amb el pas del temps, ja que aquest mes de febrer obriran el cinquè grup de «runners», un creixement, segons Guiteras, per «la forta demanda de la gent de la ciutat per practicar esport».

Un vessant social

El CAF ha apostat per impulsar i obrir la pràctica de l'esport a Figueres. Més enllà de l'atletisme de competició o de base, des de l'entitat creuen fermament en el desenvolupament del club a través de les persones, professionalitzant la metodologia de feina i fent créixer el caràcter social del club.

«Creiem que la part social ha fet créixer el club. La nostra via social s'ha disparat amb l'arribada dels «runners», el creixement de la base i la col·laboració amb diferents associacions. La funció social ha crescut i ho notem», explica la coordinadora del CAF, Lis Majó, sobre el desenvolupament del club en els últims anys i la seva aposta inclusiva per a l'esport a Figueres.

Per exemple, la Cursa del Castell, tradicional cita durant les Fires de la Santa Creu, s'ha convertit en una festa de l'esport, on participen les dues seccions del club, amb la cursa principal i l'èxit de les mini-runs per als més petits.

Una realitat complicada

El creixement del club i la seva aposta per impulsar l'esport a la capital contraposa amb la realitat que viu el CAF a l'Estadi Municipal Albert Gurt. I és que la degradació de les instal·lacions, la falta de vestuaris per als corredors i la manca de manteniment dels últims anys han precipitat imatges impactants sobre les condicions actuals dels equipaments.

«Tenim un mòdul per desar-hi les màquines, el material, les jaquetes i les motxilles dels nens i les nenes. Quan plou anem allà dins a fer algun exercici», explica Guiteras sobre l'accés a un mòdul prefabricat com a magatzem, entre altres utilitats, per la falta d'espai o permís.

«El més urgent és que se'ns tingui en compte», valora Lis Majó, per la seva banda, sobre les condicions actuals del club. Cal tenir en compte que, per exemple, el club no té accés al pavelló ni als seus vestuaris, una situació que accentua la precarietat de la pista. I és que l'estat de la superfície, amb desperfectes perillosos per a la integritat dels corredors, o aixecat en altres zones, mostra la indiferència per a l'adequació i conservació dels equipaments. «Sabem que són molts diners, ho entenem. Fem tot el que se'ns demana, però no sembla que serveixi per a gaire», conclou Majó sobre la situació que viu el CAF des de fa anys.