Tres títols de campió (2014/15, 2017/18 i 2018/19) i un subcampionat (2013/14) demostren que la Lliga Catalana EBA és la competició fetitxe del Quart Germans Cruz. Aquest cap de setmana el club i el municipi s'il·lusionen de nou amb aquest torneig, que, a més, els dona la possibilitat de defensar el títol a casa. Ja se n'han apuntat dos de seguits, i buscaran el tercer, contra el potent Vic, amb una plantilla dissenyada per tornar a LEB Plata, el Castelldefels i el Mollet, en la Final a 4.

El format i els bons records que genera la Lliga Catalana EBA a Quart fan que tant al vestidor com a la població hi hagi «moltíssimes ganes» de jugar-la. «Primer de tot perquè és un torneig molt competit, i això als jugadors els agrada, i aquesta vegada que es faci a casa és un extra», detalla Carles Ribot, el tècnic. Amb la plantilla al complert, només tindrà la baixa del lesionat de llarga durada Roger Serra. El primer rival dels gironins serà el Mollet, demà (19.00), en la segona semifinal. Abans, Vic i Castelldefels s'hauran enfrontat en la primera (17.00). La final serà diumenge a 2/4 de 7 de la tarda.

Segons Ribot, el factor públic és un aspecte a explotar «perquè a casa hi estem molt còmodes, ens hi fem forts, i no solem perdre-hi partits», però posa l'exemple de l'any passat, quan es van endur el títol en superar l'Igualada, que exercia d'amfitrió. Això sí, admet que «quan les coses no van bé, rebre el suport de la grada és una ajuda extra» i que l'hauran d'aprofitar. El Mollet, el seu rival a semifinals, és el segon classificat del grup C-B de Lliga EBA amb un balanç de 12-5, mentre que els gironins són tercers en el C-A tot i tenir una victòria més (13-4).

El que fa perillosos els barcelonins és que «són un grup que fa molts anys que juguen plegats, primer al Collblanc i després van moure's a Mollet. Es coneixen bé i el seu entrenador sap trobar jugadors joves que va integrant al bloc per mantenir-lo competitiu». No obstant això, per Carles Ribot el gran favorit d'aquesta edició és el Vic, líder del grup C-A, on només ha encaixat una derrota en tota la temporada. «Només mirant el pressupost estan un pas per sobre de la resta. Tenen un projecte per tornar a LEB Plata i aquest és el seu objectiu», afirma l'entrenador del Quart. En el conjunt osonenc hi destaquen el saltenc Xavi Torrent i el veterà Alfons Alzamora, que segueix en actiu després d'abandonar el Bàsquet Girona.

A Quart no amaguen que encara arrosseguen «l'espina de la temporada passada», perquè tot i fer un any per emmarcar, finalment van acabar tercers i no van poder optar a la fase d'ascens. «Ens va costar oblidar el partit contra el Tarragona a casa (61-62), a tres jornades del final de la lliga regular. Per un triple passem de quedar primers a tercers. Aquest any ens estem sentint bé, tenim un grup treballador, i hem rejovenit el vestidor. La combinació de veterans que se senten a gust amb nosaltres, i de joves amb ganes de crèixer, ens està anant bé», explica el tècnic. De moment són tercers, una posició que volen defensar amb ungles i dents per, aquest any sí, entrar en la lluita per l'ascens que se'ls va escapar el 2019 (la Federació ha modificat les normes i ara hi optaran els tres millors dels grups C-A i C-B, i no els dos). Ribot recorda que «l'any passat vaig ser molt prudent, veníem de salvar-nos en l'última jornada, però ara tenim ganes de treure'ns l'espina i estar almenys entre els tres millors».