L'incendi generat al Barça dimarts per la contundent resposta de Leo Messi a unes declaracions del director esportiu, Eric Abidal, en què culpava els jugadors de la destitució de Valverde, va afluixar ahir però no sembla ni molt menys apagat. De moment el president Josep Maria Bartomeu ha optat per una solució conciliadora i manté l'exfutbolista francès al càrrec. De fet, tant l'un com l'altre seran avui a San Mamés per veure el partit de Copa contra l'Athletic. Abidal, però, no viatjarà amb l'equip perquè al matí acompanyarà Umtiti a un judici (li reclamen més de 180.000 euros per haver destrossat un xalet).

El conflicte va agafar el president del Barça a Brussel·les, en plena visita al Parlament Europeu. La primera reacció va ser parlar amb Messi per telèfon, amb l'objectiu de mediar i reconciliar-lo amb Abidal. Després va avançar el seu vol de tornada a Catalunya per poder-se reunir al vespre amb el director esportiu en una trobada on també hi havia Òscar Grau, CEO del club. El que va transcendir pretenia transmetre tranquil·litat. Que les dues parts havien fet les paus i que construien un front comú per assolir tots els èxits esportius possibles en aquesta recta final de la temporada.

La crisi es va desencadenar dimarts al vespre. Messi va ser molt dur amb Abidal en respondre unes declaracions del secretari tècnic del club al diari Sport en què afirmava que «molts jugadors no estaven satisfets» amb l'anterior tècnic de l'equip, Ernesto Valverde. L'argentí el va instar a través d'Instragram a «donar noms perquè si no s'està embrutant a tots els jugadors». «Sincerament no m'agrada fer aquestes coses, però crec que cada un ha de ser responsable de les seves tasques i fer-se càrrec de les seves decisions. Els jugadors, del que passa a la gespa. I a més som els primers a reconèixer quan no hem estat bé», va escriure.

Avui, revàlida a la Copa

Per la seva banda, al migdia Quique Setién va mirar d'esquivar la tempesta com va poder. El càntabre va destacar que l'astre argentí va tenir la mateixa actitud que sempre durant els entrenametns. «Messi ja té l'experiència i la capacitat suficients per decidir les coses que ha o no ha de fer. Jo no em ficaré en la vida de Messi ni en la de ningú», va dir. L'única cosa que l'interessa al càntabre és donar als seus jugadors «les eines perquè juguin» i que tot el que no tingui a veure amb el futbol «els afecti el mínim possible». «Només m'interessa el que és el futbol. La resta són situacions que no es poden controlar i no m'ajuden en el meu treball, així que no m'hi desgasto», va afegir.

L'incendi sembla controlat però pot revifar en qualsevol moment. Una hipotètica eliminació del Barça a la Copa aquesta nit a Bilbao podria tenir conseqüències dràstiques i tornar a qüestionar el paper d'Abidal.