La divuitena edició de La Mostra Muntanya i Aventura organitzada pel Centre Excursionista Empordanès va concloure amb les xerrades de l'escalador Patxi Usobiaga el divendres i la projecció de quatre pel·lícules de temàtica alpina el dissabte a la sala La Cate de Figueres. Amb el punt final de l'edició d'enguany, des de l'organització es va anunciar el canvi de data del proper festival, i és que la dinovena edició de La Mostra se celebrarà entre el 23 de gener i l'1 de febrer del 2020.

«No hi ha un motiu concret. Sí que és veritat que aquest any hem coincidit amb el festival de Torelló els dos caps de setmana. Creiem que hi ha gent d'Osona i la Garrotxa que podrien venir i esperem captar més gent», va valorar Xavier Clotas, vocal del Centre Excursionista Empordanès i organitzador de La Mostra.

El format no té previst canviar per a aquest gener, tot i que es recuperarà el concurs de curtmetratges del festival, on els participants podran presentar els seus muntatges de temàtica de muntanya o aventura amb dos premis: el principal i un específic per a obres relacionades amb l'Empordà.

El reclam dels ponents

Un any més, el festival de temàtica alpina ha comptat amb un cartell de qualitat, no només des del punt de vista audiovisual amb peces difícils de localitzar, sinó mantenint el nivell dels dos ponents d'aquesta edició: Jordi Tosas i Patxi Usobiaga.

Per una banda, es van poder escoltar les experiències i reflexions de l'alpinista Jordi Tosas en la tradicional sessió d'instituts. Una xerrada que es va repetir al vespre a la sala La Cate, on Tosas va insistir a «entendre l'alpinisme com un art» i «la relació entre l'home i la muntanya fusionats en una sola ànima».

El segon convidat del festival, l'escalador eibarrès Patxi Usobiaga, campió de la Copa del Món el 2006 i 2007, i guanyador del campionat del món 2009 en escalada esportiva, va ser el protagonista divendres passat per explicar les etapes de la seva vida i la necessitat de «reinventar-se» sempre que sigui necessari. A més, l'escalador va impartir, el divendres a la tarda, una classe específica sobre la seva metodologia pròpia d'entrenament, el Puc Training.

L'assistència, una constant

El festival no ha perdut pistonada significativament respecte a altres edicions, ja que la xifra d'assistents s'ha situat en els mil cent comptant totes les activitats organitzades.

Una de les apostes per a aquesta edició ha estat desenvolupar les diferents propostes del festival en nous espais de la ciutat. Tot i la pèrdua de la sala Las Vegas per motius aliens a l'organització, la presentació del llibre 3 nits de torb i 1 cap d'any de Jordi Cruz a la llibreria Edison i la masterclass de Patxi Usobiaga al Rocòdrom TopClimb Figueres han servit per eixamplar els espais de La Mostra a la ciutat, una idea que es voldrà mantenir en futures edicions, ja que des del Centre Excursionista Empordanès s'ha valorat «molt positivament» per haver emplenat els dos nous espais.