El Centre Excursionista Empordà va presentar la 18a edició de la Mostra de Muntanya i Aventura, un dels festivals més prestigiosos de Catalunya en el seu gènere, on han passat destacats alpinistes, escaladors i corredors de muntanya d'àmbit mundial des del seu inici l'any 2002. Kilian Jornet, Núria Picas, Ferran Latorre, Sílvia Vidal, Edurne Pasabán, Ueli Steck o Chris Sharma són algunes de les figures que han format part del cartell de la Mostra, juntament amb la projecció de documentals reconeguts mundialment, conferències i exposicions relacionades amb l'esport de muntanya i l'aventura. A més, l'edició d'enguany comptarà amb una exposició a La Cate, del 18 de novembre a l'1 de desembre, anomenada Pintura de Muntanya, de l'artista Lluís Vilanova.

«Tenim un públic molt consolidat que repeteix cada any per la temàtica i el nivell que oferim», va valorar el president del Centre Excursionista Figueres, Jaume Delclòs.

Nous espais

Amb l'objectiu clar d'arribar a més gent per augmentar el públic de la Mostra, des del Centre Excursionista Figueres s'ha buscat ampliar els espais per a les activitats del festival per potenciar l'afluència aquest any. Enguany, la Mostra estarà present al Teatre Jardí, la llibreria Edison, La Cate i el rocòdrom TopClimb Figueres.

«En aquesta 18a edició hem decidit fer un canvi. Fins ara teníem com a espais La Cate i el Teatre Jardí principalment i, ara, tenim una voluntat des de l'organització de transcendir i arribar a més espais de Figueres», va explicar Xavier Clotas durant la presentació.

Sessió Diòptria

El dijous 14 de novembre, al CAT Cinemes (20:30h), la Mostra donarà el tret de sortida amb la Sessió Diòptria, en què es visualitzarà la pel·lícula Arctic del director Joe Penna. El film tracta sobre el món del cercle polar i la solitud amb una aventura ambientada en els paisatges àrtics d'Islàndia.

«Normalment, intentem mostrar pel·lícules que no es puguin trobar aquí», va exposar Clotas.

Jordi Tosas

Allunyat del focus mediàtic tot i ser un dels mentors de Kilian Jornet, l'alpinista va ser el primer a repetir la Magic Line K2, una de les darrers fites de l'alpinisme català. «Tosas sempre diu que l'alpinisme és un art efímer que mor en el moment de ser realitzat. És una visió que ens agrada perquè entenem com a art quelcom imaginatiu o creatiu que va més enllà del fet esportiu», va valorar Clotas sobre el convidat.

El blanenc exposarà les seves experiències i valors en dues sessions diferents. La primera serà la ja tradicional sessió d'instituts, divendres 15 de novembre, on els estudiants de secundària de la comarca ompliran el Teatre Jardí per escoltar Tosas al matí i, ja al vespre, per a tot el públic assistent de la Mostra.

Llibre de muntanya

Per primera vegada, el festival acollirà la presentació d'un llibre relacionat amb la cultura de muntanya. L'obra 3 nits de torb i 1 cap d'any, crònica d'una tragèdia al Pirineu, serà presentada a la llibreria Edison, divendres 15 de novembre, a càrrec de l'autor, Jordi Cruz. L'únic supervivent del torb que va assolar el Pirineu català els darrers dies de l'any 2000 relata fidelment la seva experiència de la tragèdia que va afectar nombrosos excursionistes atrapats, sobretot al voltant del cim del Balandrau.

Sessió de pel·lícules

Un dels objectius marcats des de l'organització per a aquesta 18a edició del festival ha estat seleccionar llargmetratges que no es puguin trobar lliurement per internet. «Ja que som una mostra, intentem oferir coses que no es puguin trobar fàcilment», va comentar Clotas sobre la selecció d'obres de la Mostra d'enguany, que es visualitzaran en versió original subtitulada. Així doncs, el dissabte 16 de novembre s'ha organitzat una sessió doble a La Cate.

La primera pel·lícula és Everest Green, que tracta sobre el món de la muntanya i l'impacte de la gent en aquesta. A partir de l'Everest, posa en relleu la crisi climàtica i mediambiental, un tema destacat en l'actualitat

Tot seguit, es projectarà Dessine-Moi un Chamois, la història de dos avis i el seu net en un recorregut per les seves experiències arran de les freqüents excursions a la muntanya en família dels tres, un valor interessant pels organitzadors del festival.Patxi Usobiaga

El segon convidat del festival és l'escalador eibarrès Patxi Usobiaga, campió de la Copa del Món el 2006 i 2007 i guanyador del campionat del món 2009 en escalada esportiva.

A més de la xerrada fixada per al divendres 22 de novembre, si les inscripcions ho permeten, Usobiaga impartirà una master class al Rocòdrom TopClimb Figueres.La cloenda a La Cate

La 18a edició abaixarà el teló dissabte 23 de novembre amb la visualització de quatre documentals: Viacruxis, Freedom Under Load, Bayandalai, Lord of the Taiga i En vol vers les 8000.