El creixement exponencial del Grup d'Esports des del 2010 ha impulsat aquests esports al municipi i a l'Alt Empordà. De fet, més enllà de la natació, el GEN Roses pivota sobre la secció de vela, però també es troba afiliat a diferents federacions com la de pesca, rem, moto nàutica, entre d'altres.

«Amb l'entrada de la nova junta directiva vam passar d'un centenar de socis als gairebé nou-cents que tenim ara. Hem estabilitzat aquesta xifra els últims tres anys, tot i que la tendència marca un augment a poc a poc», valora David Miralta, director gerent de l'entitat, que ha multiplicat el nombre d'usuaris en menys d'una dècada.

Tot i el volum de gent que pertany al club en les seves diferents branques, en aquesta etapa de consolidació que travessa el GEN la batalla passa per intentar «desestacionalitzar» la pràctica dels esports nàutics més enllà del període estival. Aquest és, probablement, el gran hàndicap que es troben des de la direcció a l'hora d'assolir els objectius segons el mateix Miralta: «Durant molts anys s'ha concebut l'esport nàutic com a estacional, que es practica només a l'estiu. Aquest és el nostre cavall de batalla, principalment en la secció de vela, per exemple». I és que aquesta problemàtica temporal no passa amb la natació, per exemple, més aviat al contrari, ja que les instal·lacions municipals es troben en aquests moments a ple rendiment.

«Esport Blau»

Des del GEN Roses es va impulsar un projecte inclusiu per fer créixer la pràctica de la vela al municipi. El programa porta com a nom «Esport Blau» i es basa a portar aquest esport nàutic als joves de Roses.

«Fa un any que impulsem aquest projecte. Tots els alumnes de 5è de primària de les escoles de Roses passen un trimestre sencer, un cop cada setmana, practicant la vela dintre el projecte curricular del centre, és a dir, en horari lectiu. La valoració fins ara és molt positiva», va explicar David Miralta sobre una de les propostes estrella per potenciar la pràctica de la vela a Roses.

A més, els alumnes de cicle formatiu d'activitats de l'institut Illa de Rodes amb el cicle Conducció d'Activitats Físiques i Esportives en el Medi Natural també participen en activitats de vela en una assignatura del programa. «Crec que és molt gratificant aquest projecte perquè dona continuïtat a l'esport de la vela als més joves més enllà del període estival», va concloure Miralta.