L'esport és una eina principal a l'hora de transmetre valors. Aquesta és la síntesi principal extreta de la taula rodona que va tenir lloc a Navata, el passat dijous, 10 d'octubre, al vespre. La taula es va acotar amb el futbol i va comptar amb diversos entrenadors de la comarca en diferents àmbits: Joan Amoedo, Xavi Punsí, Alan Baró, Quim Cruset, Maria Cruset, en una jornada moderada pel periodista Lluís Ribera.

«En el meu cas, centrem molts esforços a treballar la part mental i emocional, i a tenir present que, guanyi qui guanyi, som un equip i anem tots a una», explicava Joan Amoedo, coordinador i entenedor de diversos equips del Dofí, integrats per nens amb diversitat funcional.

Sobre el concepte d'equip, l'entrenador del flamant nou equip del Figueres femení Quim Cruset, afegia que «el futbol és un reflex del que passa al carrer», per destacar la importància de fomentar actituds positives com ara el respecte, el sentit comú, el compa­nyerisme i el sentiment de formar part d'un conjunt.

En aquest sentit, l'entrenador de l'infantil del Peralada i amb passat a 2aB, Xavi Punsí, agafava el torn per recordar que «els nens són un full en blanc, i està en les mans dels entrenadors treballar per influenciar-los positivament. L'objectiu és que quan es transformin en adults vagin a un vestuari on tots siguin companys, i no hi hagi rivalitats de caràcter individualista entre ells», deia.

Alan Baró és exjugador de primera divisió, actual integrant de la plantilla de l'Olot i també porta un equip de prebenjamins a la Jonquera. Baró va explicar que una de les diferències més evidents que hi ha entre els equips d'Austràlia, on va jugar-hi dues temporades, i els de la comarca no és al camp sinó a la grada. «Aquí el futbol es viu amb fanatisme i patiment. Tothom en sap i tothom vol opinar. Allà, en canvi, se'l prenien com un espectacle», recordava.

Respecte de la seva trajectòria com a jugadora, l'ex del Cabanes i actual membre del Figueres, entrenat precisament pel seu pare, Maria Cruset explicava que encara la nova etapa com a entrenadora d'un equip femení del Figueres amb il·lusió, i promoure entre les seves nenes «l'amistat i el respecte», que és tal com ella entén aquest esport.