L’Ajuntament de Roses i la Federació Catalana de Vela han signat el conveni per implementar el programa Esport Blau de Vela Escolar a tots els Centres Educatius del municipi, amb la voluntat d'apropar el mar a la ciutadania i potenciar Roses com una ciutat oberta mar. L’esport de la vela s’inclourà dintre de l’assignatura d’Educació Física de tots aquests centres i les activitats es desenvoluparan a les instal·lacions del GEN Roses, centre nàutic referent a Catalunya en l'àmbit esportiu de la vela.

Aquest programa -impulsat l’any 2017 per la Federació Catalana de Vela i en col·laboració amb la secretaria general de l'Esport i el departament d'educació de la Generalitat de Catalunya-, neix amb la premissa d’aproximar i de promoure la Vela als alumnes dels Centres Educatius del litoral català.

El projecte, que ha estat aprovat prèviament pels consells escolars de tots els centres educatius de Roses i pel ple municipal, suposarà la participació de 230 alumnes de 5è durant el curs 2019-2020, els quals gaudiran d’un total de 10 sessions de classes de dues hores cadascuna que s’impartiran dins l’horari lectiu, concretament durant l’assignatura d’educació física.

La primera sessió tindrà lloc a l’aula, on s’explicaran els conceptes bàsics, mentre que les vuit següents tindran un caràcter eminentment pràctic i consistiran en la pràctica de la vela en embarcacions col·lectives, dobles o individuals. Una última sessió consistirà en una trobada per zones geogràfiques de Catalunya, on els alumnes podran aplicar tots els conceptes que hagin assolit durant el curs.

El cost total del programa per alumne és de 104€, dels quals la Federació de Vela n’assumirà 34, l’Ajuntament de Roses 50 € i cada alumne els 20€ restants. El conveni s’estén fins al curs escolar 2021-2022, podent-se acordar la seva pròrroga.

L’Esport Blau Escolar té com a objectiu formar molt més que navegants, persones, convertint el trajecte de l'educació en una apassionant travessia on el respecte al medi i a les nostres arrels, el treball en equip i l'amor pel mar esdevenen molt més que valors, els fonaments de tota una vida.

El conveni l’han signat l’alcaldessa de Roses, Montserrat Mindan, i el president de la Federació Catalana de Vela, Xavier Torres. A l’acte també hi han estat presents la regidora d’Ensenyament, Anna Jorquera, el regidor d’Esports, Juan Manuel Fernández, el gerent de la Federació, Josep Seguer, i el president del GEN Roses, Josep Maria Isern.

Els Centres d’Ensenyament que participaran en l’Esport Blau Escolar són: Escola Els Grecs, Escola Jaume Vicens Vives, Escola Montserrat Vayreda, Escola Narcís Monturiol i Centre Escolar Empordà.