L'austríac Dominic Thiem, de 25 anys i cinquè jugador del rànquing mundial, i el rus Daniil Medvédev, de 23 i catorzena raqueta de l'ATP, es barallaran aquest diumenge (16.00 hores) pel tron de Rafael Nadal al Barcelona Open Banc Sabadell-Trofeu Comte de Godó.

Thiem, tercer cap de sèrie del torneig, ho farà després d'apartar el propi Nadal de la seva dotzena final a la capital catalana, signant un partit colossal (6-4 i 6-4) en el qual va deixar sense arguments tennístics a l'espanyol.

L'austríac es va convertir aquest dissabte en el quart jugador que guanya el 'rei de la terra' a Barcelona, després dels espanyols Alex Corretja (2003) i Nicolás Almagro (2014) i de l'italià Fabio Fognini (2015). I en el segon que més vegades l'ha derrotat (4) sobre pols de totxo (el primer és el serbi Novak Djokovic, que ho ha aconseguit en set ocasions).

Dominic Thiem finalista del Godó el 2017, quan va caure davant Nadal, s'aboca per segona vegada a l'última ronda del torneig després de deixar també a la cuneta l'argentí Guido Pella, en quarts de final, l'espanyol Jaume Munar, en vuitens, i l'argentí Diego Swartzman en setzens de final.

El centreeuropeu s'ha convertit en un especialista en terra, però aquest any el seu únic títol l'ha aconseguit sobre la pista dura d'Indian Wells, on va derrotar a la final Roger Federer. Ja en suma dotze en la seva carrera.

En canvi, ningú ha guanyat més partits aquest any al circuit professional que Daniil Medvédev, un dels representants de la nova generació de talents de l'ATP que suma 25 victòries aquest curs.

I és que el rus, l'estil de joc del qual s'adapta més als tornejos de pista ràpida, ha guanyat a Sofia i ha estat finalista a Brisbane i semifinalista a Rotterdam i Montecarlo el 2019. Demà afegirà la final o el títol de Barcelona al seu currículum. Seria el cinquè de la seva curta carrera.

A aquesta última ronda del Godó, Medvédev, setè cap de sèrie del torneig, va accedir avui en gran, ja que va derrotar el japonès Kei Nishikori, campió el 2014 i 2015 i tercer favorit, en tres duríssims sets (6-3,3-6 i 7-5)

També va deixar pel camí el xilè Nicolás Jarry, en quarts de final, el nord-americà Mackenzie McDonald, en vuitens, i Albert Ramos en setzens de final.

Dominic Thiem i Daniil Medvédev només s'han enfrontat en una ocasió fins ara. Va ser en els quarts de final del torneig de Sant Petersburg, on l'austríac va derrotar el rus (6-3, 3-6 i 7-6) en la seva pròpia casa.

En la freda Sant Petersburg van jugar, a cobert i en pista ràpida. Aquest diumenge ho faran a l'aire lliure i sobre l'argila de l'assolellada Barcelona. En joc, ni més ni menys que el tron que ja ha ocupat onze vegades el 'rei de la terra'.