El 28 d'abril es disputa a Maçanet de Cabrenys la 9a edició de BTT Enduro Salines (Prova puntuable per EWS European Series), organitzada pel Club Tramuntana X-Trem. La de Maçanet és la primera prova del circuit i les altres tres es faran a Innerleithen (Escòcia), a Petzen i Jamnica (Eslovènia/Àustria) i a Loudenvielle (França).

Dins dels actes complementaris a la disputa d'aquesta prova, Tramuntana X-Trem juntament amb GAS Mountain han organitzat una caminada solidària per recaptar fons per a l'IDIBGI (Institut d'Investigació Biomèdica de Girona).

La Marxa Solidària que porta per nom el suro més espectacular de l'Alt Empordà: La Pubilla, vol contribuir en el finançament de la recerca amb la silibinina, una substància natural present en l'extracte de les llavors del card marià, que actua com a inhibidora de la molècula STAT3, una proteïna que afavoreix l'avenç del càncer.

Entre el 10% i el 40% dels tumors primaris generen metàstasi al cervell i per això es considera prioritari aportar coneixement en un camp amb escassos avenços on les eines terapèutiques actuals consistents amb la cirurgia, la radioteràpia i la quimioterapia obtenen resultats poc satisfactoris.

L'estudi, realitzat per l'Institut Català d'Oncologia i l'Institut de Recerca Biomèdica de Girona (ICO-IBIDGI), s'ha publicat a la revista Nature Medicine i demostraria que es pot allargar la vida dels afectats amb metàstasi al cervell amb un perfil de toxicitat molt favorable.

La mitjana de supervivència d'aquests pacients és d'alguns mesos, però els resultats reportats amb aquesta substància s'han pogut arribar a triplicar, obtenint resposta de les metástasis cerebrals en el 75% dels pacients i millorant també la qualitat de vida d'aquests pacients.

Els organitzadors de la marxa solidària confirmen que gràcies a aquesta nova línea d'investigació s'ha demostrat que és possible tractar la metàstasi cerebral amb estratègies que no impliquin directament l'atac a les cèl·lules cancerígenes, sinó de manera indirecta, bloquejant components de l'ambient tumoral cerebral que estan alterats, fent que el cervell es converteixi en un ambient hostil per al càncer.

"Actualment els investigadors volen aprofundir més en els mecanismes moleculars implicats en aquesta resposta, així com la seva relació amb un nou tipus de tractament oncològic, la immunoteràpia", hi afegeixen..

La Marxa de La Pubilla és apta per a tots els públics, té una distancia d'uns 7 quilòmetres i transcorre per paratges d'una gran bellesa natural. Les inscripcions, a un preu mòdic de 8€, es poden fer a través de la web endurosalines.cat, que també permet col·laborar a través de la compra d'un Dorsal Zero per aquelles persones que no els sigui possible venir però que volen contribuir en el finançament de la recerca contra el càncer.