La instal·lació de desfibril·ladors públics a les comarques gironines ha ajudat a recuperar 44 persones que havien patit una aturada cardíaca fora de l'hospital, segons dades de Dipsalut, òrgan impulsor del programa «Girona, territori cardioprotegit», que des del 2011 ha instal·lat dispositius fixos i mòbils als 222 municipis de la demarcació. La iniciativa, dirigida pel prestigiós cardiòleg Ramon Brugada, té com a objectiu facilitar una ràpida intervenció en els casos d'aturada cardíaca extrahospitalària. El projecte es va impulsar amb l'objectiu de reduir entre un 25 i un 30% la mortalitat per aquesta causa.

El «Girona, territori cardioprotegit» ja ha suposat la implantació d'una xarxa de més de 747 desfibril·ladors automàtics (DEA) d'ús públic arreu del territori gironí. Tots els municipis de la demarcació disposen de, com a mínim, un aparell. La resta s'ha distribuït segons criteris objectius com ara el nombre d'habitants, les instal·lacions/grups de població de risc o els vehicles de serveis de primera intervenció. La xifra representa un aparell per cada 1.500 habitants i els dispositius mòbils són els que més vides han arribat a salvar. Els desfibril·ladors estan connectats als serveis d'emergències mèdiques i recullen dades quan entren en funcionament.

Entre altres objectius, els aparells faciliten la ràpida intervenció del Sistema d'Emergències Mèdiques; sensibilitzen i formen la població en general i, especialment, els professionals municipals en l'ús i els beneficis dels desfibril·ladors; sensibilitzen la població en general dels beneficis d'una alimentació sana, de la pràctica regular d'activitat física i, en definitiva, de la importància de mantenir uns hàbits de vida saludables per reduir el risc de patir malalties cardiovasculars i avaluen, a través de l'estudi «Girona, vital», si un programa d'accés públic a aparells desfibril·ladors millora la supervivència i disminueix les seqüeles dels afectats per una aturada cardíaca extrahospitalària.

funcionament

Dispositius fàcils d'usar

El desfibril·lador és un aparell que emet un impuls de corrent continuat al cor per tal de possibilitar que torni a bategar a un ritme normal i pugui bombar la sang. Intervenir ràpidament amb un desfibril·lador és l'única manera de salvar algú que pateix una mort sobtada cardíaca. Els especialistes assenyalen que cal perdre la por a usar-los, ja que són l'única possibilitat de salvar una persona que ha patit una aturada cardiorespiratòria. Els DEA analitzen el ritme cardíac de la víctima i, tots sols, determinen si és convenient fer-li una descàrrega elèctrica per poder recuperar el ritme normal del cor i permetre que torni a bombar la sang. Mai fan la descàrrega si no és necessària, és a dir, no hi ha possibilitat d'error. Qualsevol persona pot utilitzar-los. Només s'ha d'obrir la tapa de l'aparell i anar seguint les instruccions que ens dona la locució. L'única acció que cal fer és enganxar els pegats i els elèctrodes tal com ens indica la màquina. El desfibril·lador monitoritza la víctima i decideix si és convenient administrar la descàrrega. Si és així, ho fa, sense que haguem de realitzar cap acció, ni tan sols prémer un botó. És important tenir en compte que qualsevol persona pot aplicar la desfibril·lació amb finalitats terapèutiques.