L'argentí Leo Messi va resoldre el derbi per al Barça (2-0) en els últims vint minuts, davant d'un Espanyol que va aguantar el tipus durant bona part del matx, però que va ser incapaç d'acostar-se amb perill a la porteria defensada per Ter Stegen. Les dues dianes de Messi van decantar un derbi poc vistós i van servir per donar tres punts més al Barça que l'acosten una mica més al títol.

Rubi ja havia advertit la vigília que tenia un pla per guanyar al Camp Nou i va sorprendre alineant un defensa amb tres centrals, optant per regalar les bandes al conjunt blaugrana per tancar els passadissos interiors. L'aposta li va sortir bé durant molts minuts, perquè al Barça, malgrat dominar amb claredat, li va costar generar ocasions. De fet, l'única vegada que Diego López va haver de treballar durament a la primera meitat ha estat en una allunyada de pilota de Víctor Sánchez, que gairebé es fa un gol en pròpia porta en intentar rebutjar una falta servida per Messi. El mateix Messi es va trobar, gairebé per casualitat, amb dues ocasions dins l'àrea per inaugurar el marcador. A la primera, el seu xut va marxar alt després d'estavellar-se en la defensa rival i, en la segona, va travessar massa la pilota en un tret a la mitja volta. Rakitic i Luis Suárez també ho van intentar amb rematades de lluny desviades.

Llevat d'en aquestes jugades aïllades, l'Espanyol no patia a darrere, però tot el que li sobrava en la contenció li mancava per fabricar futbol. El gallec Borja Iglesias, el referent ofensiu, naufragava a la meitat del no res cada vegada que li arribava una pilota, sempre amb avantatge per a la defensa blaugrana. I la cosa no va millorar a la segona part.

Tampoc l'encert local, que seguia sense trobar la porteria visitant, començant per Jordi Alba, el primer a rematar desviat a l'inici de la segona part. Melendo, amb un tret tímid des de la frontal que arribava mansament a les mans de Ter Stegen, estrenava el marcador de remats del quadre espanyolista. Només va ser un miratge.

El partit arribava a l'hora i era el moment d'agitar els onzes. Valverde treia Malcom i Sergi Roberto, per Arthur Melo i Semedo, i Rubi, el xinès Wu Lei i el capità Sergio García, per Borja Iglesias i Melendo. Però els canvis no van variar gaire el guió. L'Espanyol no arribava i el Barça seguia sense afinar el punt de mira. Rakitic i Coutinho disparaven altra vegada desviat i Malcom obligava a lluir-se Diego López abans que Messi, per fi, obrís la llauna a vint minuts del final. Va ser en un magistral llançament de falta des de la frontal, executat aquest cop amb una vaselina subtil i que va comptar amb la col·laboració de Víctor Sánchez, que va rematar de cap el tret de l'astre argentí sobre la línia de gol, desviant la trajectòria i despistant el porter gallec del conjunt blanc-i-blau.

L'1-0 va fer que l'Espanyol s'estirés llavors a la recerca de l'empat, però li va faltar contundència i precisió per tenir alguna oportunitat per empatar. Amb els de Rubi somiant un gol miraculós va tornar a aparèixer Messi, a un minut del final, per sentenciar. Va ser un ràpid contracop de Malcom per la banda dreta que va fer l'assistència per a l'argentí que va endreçar la pilota al fons de la xarxa amb una rematada marca de la casa. Els tres punts es quedaven al Camp Nou.