Els tornejos internacionals MIC - Mediterranean International Cup de futbol base i de bàsquet base, que se celebraran per Setmana Santa a les comarques gironines, s'han presentat aquest dimarts a l'Auditori de Girona. L'acte ha comptat amb la presència d'Àlex Granell, jugador del Girona Futbol Club, i de Laia Palau, jugadora de bàsquet de l'Spar Citylift Girona. La competició de futbol arribarà a la 19a edició i la de bàsquet a la 3a, sumant entre els dos tornejos la disputa de prop de 1.100 partits en cinc dies, una xifra similar a la de l'any passat.

El MICFootball tindrà lloc del 17 al 21 d'abril en 35 seus, sent Peralada i Vilablareix les seus que s'incorporen aquest any. La inauguració serà el dimecres dia 17, a l'Estadi de Vilatenim, de Figueres, per segon any consecutiu, però en aquest cas al matí. Figueres, com Palamós, acollirà les finals d'una competició que comptarà, entre altres novetats, amb el desdoblament de la categoria juvenil i la inclusió del VAR. Es mantindran les xifres del 2018, amb la previsió de 900 partits jugats per 6.550 jugadors de 364 equips participants, procedents de 44 països dels 5 continents.

El MICBasketball es jugarà del 18 al 21 d'abril amb un total de sis categories masculines i femenines, repartides entre U14, U16 i U18. En aquest cas, hi haurà un total de set seus, més de 130 partits, 60 equips procedents de 12 països i les finals es jugaran en el pavelló de Fontajau, de Girona.

Els dos padrins de la presentació gironina d'aquesta edició dels tornejos de MICSports han estat Àlex Granell i Laia Palau. El capità del Girona FC, que havia jugat amb la selecció catalana contra Veneçuela, va declarar, unes hores després, que havia viscut «un dia molt especial, ple d'emocions, amb el qual feia anys que somiava i que recordaré sempre». Del MICFootball, Granell ha emfatitzat que «sempre que puc m'escapo a veure'n partits, és una gran oportunitat i una gran sort tenir un torneig com aquest a casa. És una experiència maca, desprèn molts valors, vaig jugar-hi amb el juvenil del Farners i vaig gaudir-ne moltíssim».

Palau, que aquest dijous amb l'Spar Citylift Girona buscarà l'accés a la final de l'EuroCup a la pista del BLMA Montpeller, ha afirmat que «tornejos com aquest són un bé per l'esport de base, són una motivació, ja que a part d'oferir un escenari de competició, també ho fan en l'àmbit cultural, donant molta perspectiva i valors humans. L'esport, a part de ser apassionant, ha de ser una eina de construcció social».

Juanjo Rovira, director del MICFootball i MICBasketball, ha explicat que «el repte és fer cada any el millor MIC de la història». A les portes de les dues dècades, Rovira recorda que «el creixement ha estat brutal, el primer any vam tenir 128 equips, ara 364, i enguany era el moment de créixer en amplitud i en detalls de més qualitat, sense perdre la nostra essència». Referent a una de les novetats de la competició, el vídeo arbitratge (VAR), el director dels tornejos que organitza MICSports ha subratllat que «és una satisfacció que s'aposti pel nostre torneig i ens dona un prestigi de cares a l'exterior. A més, cada cop tenim més visibilitat, ja que tindrem més retransmissions televisives i per streaming que mai».

Pel què fa al torneig de bàsquet, Rovira ha apuntat que «quan teníem el MICFootball consolidat, fa dos anys vam començar el MICBasketball, era un repte il·lusionant que no sabíem quina acceptació tindria. Vam fer una primera edició treballant molt dur i en la que vam aconseguir reunir 60 equips. Va ser tot un èxit i l'any passat vam arribar als 111, un fet impensable. En aquesta tercer edició fem un petit pas enrere per consolidar les bases i amb l'objectiu que el MICBasketball tingui recorregut amb el pas del temps».

El MICFootball i el MICBasketball mobilitzen, per Setmana Santa a les comarques gironines, més de 10.000 persones, entre jugadors, entrenadors, pares, voluntaris i àrbitres. Fermí Santamaria, vicepresident primer de la Diputació de Girona, ha ressaltat que l'impacte econòmic «és molt important, però també ho és el fet de donar a conèixer la Costa Brava. El MIC és un gran emissor, és com un tsunami esportiu, el moviment que genera de jugadors i de famílies és una de les raons per les quals és una gran aposta».

Pere Vila, delegat del Govern de la Generalitat a Girona, ha afirmat que «és un honor tenir el MIC a casa nostra; per la Costa Brava és molt important, ja que ens ajuda a enfocar una Setmana Santa encara amb molta més gent. En el MIC, el futbol és el que importa, però també el que aporta, ja que molts equips poden gaudir del nostre entorn».

Bernat Rubió, director de Banca d'Institucions de CaixaBank a Girona ha refermat el suport de l'entitat financera als tornejos «perquè encaixa plenament amb l'estratègia de patrocinis esportius del banc i perquè compartim els valors que genera l'esport en la formació dels nostre joves». Rubió ha destacat la vessant social del torneig MICIntegra com un dels elements fonamentals del patrocini de CaixaBank com a banc socialment responsable. El director de Banca d'Institucions de CaixaBank ha apuntat, per últim, que el MIC «és una mostra del compromís de l'entitat amb el territori i, concretament, amb les comarques de Girona».

Les 35 seus del MICFootball

Un total de 35 municipis -amb Peralada i Vilablareix com a novetats- acolliran partits de la 19a edició, repartits en 46 instal·lacions diferents: Bàscara, Begur, Bescanó, Caldes de Malavella, Calonge, Cassà de la Selva, Castell Platja d'Aro, Castelló d'Empúries, Figueres, Fornells de la Selva, Girona, Hostalric, l'Escala, la Bisbal d'Empordà, la Jonquera, Llagostera, Llançà, Lloret de Mar, Monells, Mont-ras, Palafrugell, Palamós, Pals, Peralada, Quart, Sant Feliu de Guíxols, Sant Gregori, Sant Pere Pescador, Santa Coloma de Farners, Santa Cristina d'Aro, Sils, Torroella de Montgrí, Tossa de Mar, Vidreres i Vilablareix.

El torneig ampliarà el ventall de països participants amb l'entrada d'Uruguai, Zàmbia, Kenia, Malta i Uzbekistan. Per fomentar la competitivitat dels equips i continuant la dinàmica dels anys anteriors, se seguiran desdoblant categories i aquest cop la juvenil es dividirà en jugadors de primer i de segon any, per un costat, i de tercer any, per l'altre -aquest fet ja succeïa en cadets i en infantils. En total, hi haurà nou categories, des de U12 fins a U19 en masculí i femení de futbol -11, i U12 masculí de futbol-7.

El desdoblament de la categoria juvenil de segon any (A1 - U19) en el 19è MIC - Mediterranean International Cup anirà lligada a una de les altres grans novetats del torneig d'aquest any, el VAR. L'àrbitre assistent de vídeo es posarà en pràctica en partits de juvenils que es juguin a Lloret de Mar i servirà com a banc de proves en la formació dels àrbitres de LaLiga 1|2|3. El vídeo arbitratge s'implantarà a la Segona Divisió A 2019/20 i durant el MICFootball el practicaran els 22 àrbitres principals i els 44 assistents de la categoria de plata. Les retransmissions televisives i per streaming també s'incrementaran en aquesta edició i una gran part del torneig es podrà seguir des de qualsevol racó del món.

El torneig, que comptarà amb sis dels vuit clubs que hi ha classificats en els quarts de final de la UEFA Champions League, veurà desfilar entitats de primer nivell com el FC Barcelona, Real Madrid CF, Club Atlético de Madrid, RCD Espanyol, Manchester City FC, Manchester United FC, Tottenham Hotspur FC, Liverpool FC, París Saint-Germain FC, FC Internazionale Milano, Parma Calcio, Olympique de Marsella, FC Oporto i FC Shakhtar Donetsk.

Per les anteriors edicions del MICFootball hi han passat equips de futbol base de primera categoria i jugadors que actualment es troben a l'elit. És el cas de Leo Messi, Philippe Coutinho, Gerard Piqué, Sergi Busquets, Sergi Roberto i Jordi Alba (FC Barcelona), Neymar Jr (París Saint-Germain FC), Dani Carvajal, Carlos Casemiro i Sergio Reguilón (Real Madrid CF), Marcus Rashford i Juan Mata (Manchester United), Justin Kluivert (AS Roma), Alex Iwobi (Arsenal FC), Cesc Fàbregas (AS Monaco), Saúl Ñíguez (Club Atlético de Madrid), Marc Bartra (Real Betis Balompié) i Pablo Fornals (Villarreal CF), entre altres.

Més de 130 partits de MICBasketball en set seus

El MICBasketball, establert a la demarcació des del 2017, ha vist durant aquesta curta etapa jugadors com Dusan Tanaskovic, del KK Partizan i que ja ha debutat a l'EuroCup, o el planter del Joventut de Badalona, campions del prestigiós Torneig Júnior de l'Hospitalet. Hi jugaran prop de 700 jugadors i jugadores procedents, entre els quals, de les pedreres de la lliga ACB i d'àmbit internacional com el FC Barcelona, Valencia Basket, Zalgiris Kaunas, Trinta, New York Gauchos i Brainers Basketball Academy, entre altres. Els més de 130 partits es jugaran en deu poliesportiu de set poblacions de la província: Lloret de Mar, Sils, Vidreres, Caldes de Malavella, Cassà de la Selva, Maçanet de la Selva i Girona.

El MICIntegra acollirà la setena edició

El torneig MICIntegra, enfocat a persones amb discapacitat intel·lectual, celebra 7 anys del seu naixement. Diversos equips de futbol i bàsquet de tot Catalunya se citaran el divendres 19 d'abril a Vidreres per competir entre ells. El MICIntegra, que al 2018 va comptar amb 23 equips, té el suport de l'Obra Social "la Caixa" i la Fundació Damm i pretén fomentar la creació d'un espai a l'imaginari esportiu per fer que aquests jugadors tinguin la seva pròpia competició.

Un impacte econòmic d'11,5 MEUR i continuïtat dels tornejos

El MICFootball, que aquest any torna a comptar amb la Diputació de Girona, CaixaBank i LaLiga com a socis principals, arriba a aquesta 19a edició defensant els mateixos valors dels seus inicis: l'esforç, la constància, el respecte i el treball en equip. Les competicions, que mouen 400 voluntaris, són una gran oportunitat per a tots els participants per conèixer altres cultures i competir amb futures estrelles del futbol i del bàsquet. A més, es constata que els tornejos de MICSports milloren el posicionament de la Costa Brava com a destinació de Turisme Esportiu i la projecten internacionalment.

El febrer, la Diputació de Girona i MICSports van signar una declaració d'intencions per garantir que els tornejos MIC - Mediterranean International Cup de futbol base i de bàsquet base continuïn celebrant-se a les comarques gironines durant quatre anys més, fins al 2023.

Segons l'Estudi d'Impacte Econòmic del MIC - Mediterranean International Cup 2018 encarregat pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona, el MIC 2018 va generar en el territori un retorn superior als 11,5 milions d'euros amb un pressupost de 2,8 MEUR. Per a cada euro invertit per l'administració pública es va produir un retorn al territori superior a 100 euros (125 euros pel que fa al futbol i 100 euros al bàsquet).

Promocionar els joves periodistes amb el Premi Dani Montesinos

Els valors que intenta traslladar el MICFootball i MICBasketball també es plasmen amb el Premi de Periodisme Esportiu Dani Montesinos, amb la voluntat de recordar la figura del periodista i amb l'objectiu d'impulsar el periodisme esportiu i promocionar els joves periodistes. El guardó, impulsat per MICSports amb la col·laboració de Mediapro, reconeixerà per vuitè any un treball elaborat per un estudiant de periodisme, que al mateix temps obtindrà una estada en pràctiques al Canal GOL.