Un solitari gol de Ritxi Mercader a les acaballes del partit de diumenge (0-1, min.77) al camp de la FE Grama va permetre al Figueres tornar a celebrar una victòria i, de passada, agafar aire en la lluita per evitar el descens a Primera Catalana. La Unió, ara en mans de Xavi Agustí, no guanyava des de desembre de l'any passat quan, encara amb Joan Esteva a la banqueta, es va imposar al Vilafranca (2-1). Aquella mateixa tarda de diumenge, l'heroi del Figueres, el palamosí Ritxi, al costat del seu avi, no es va perdre la victòria del degà contra el Lloret (1-0 al Nou Estadi), que encara fa mantenir al Palamós esperances d'atrapar els llocs d'ascens a Tercera.

Va ser un diumenge rodó per a Ritxi. Al matí, havia posat el seu granet de sorra amb un gol que posava fi a tretze jornades sense vèncer del Figueres, i a la tarda el Palamós guanyava i és a vuit punts dels colíders de Primera Catalana, el Girona C i el Vilassar. Segons Ritxi «necessitàvem una victòria així perquè vam fer una primera volta molt bona, però, a partir de Nadal, entre baixes, sancionats i lesions hem acumulat una mala dinàmica i semblava que no ens en sortiríem». Afortunadament, com va explicar Ritxi, «ho hem aconseguit davant un rival directe com la Grama».

Al minut 77, el traçut esquerrà de la Unió va conduir l'esfèrica fins a l'interior de l'àrea i, un cop allà, va etzibar un xut enganxat al pal dret de la porteria rival que val el seu pes en or. «El gol és anecdòtic, però sí que és una alegria afegida personalment». Ritxi Mercader reconeix que el Figueres «és un equip que competeix bé i els jugadors ens sentim còmodes, però ens costa trobar el gol i en alguns partits això ens ha penalitzat».

Resten vuit jornades per a la finalització del campionat de Tercera i ara des de Vilatenim es veu amb uns altres ulls les opcions de permanència. Segons Ritxi, «hem fet un pas important, però no definitiu, perquè fins que les matemàtiques no ens diguin el contrari haurem de seguir lluitant». Això sí, «la victòria ens dona aire per enfocar els pròxims partits», va recordar. Aquest 2019 el club figuerenc celebra el Centenari, una efemèrida que Ritxi Mercader i tota la Unió volen celebrar mantenint-se a Tercera: «La directiva apreta, i és allò que ha de fer per quedar-nos a Tercera, i els jugadors també en som conscients». En aquest sentit Ritxi admet que «en algun moment» l'amenaça del descens sobrevola les ments dels jugadors «perquè quan voreges aquestes posicions l'opció es contempla, però amb aquesta victòria confiem a agafar una bona dinàmica i salvar-nos ben aviat».

Amb el Figueres amb un coixí de 6 punts sobre el descens i el Palamós a 8 punts de la promoció i l'ascens directe a Tercera, Ritxi respon d'aquesta manera a la possibilitat de veure un Palamós-Figueres la temporada vinent a Tercera: «A mi m'agradaria molt i avui estic content perquè he pogut venir, ja que normalment coincidim en horaris». Palamosí de cap a peus, Ritxi ha arrelat a Figueres, on és un jugador estimat pel vestidor, afició i club. De fet, aquesta temporada ha celebrat els 150 partits com a blanc-i-blau.