Amb el dubte d'Ousmane Dembélé, que de moment va entrar en una llista de convocats de 20 homes, i que determinarà el dibuix tàctic de l'equip, el FC Barcelona afronta avui la tornada de vuitens de final contra el Lió (0-0 en l'anada) amb el record de la recent eliminació de dos notables en el torneig (Reial Madrid i PSG), que partien amb avantatge en l'anada.

Tot això posa en alerta els d'Ernesto Valverde, com també la mala manera en què van quedar fora en la passada edició de la Champions, després de guanyar en l'anada de quarts el Roma (4-1) i caure en la tornada (3-0) en un dels pitjors partits dels últims cursos. Així que, en un sentit o en un altre, el Barça està advertit, encara que té avui una gran oportunitat per posar els peus en els quarts de final, on ha estat en setze ocasions des de 1995 i només ha fallat en una ocasió (2006-07), a mans del Liverpool.

Ousmane Dembélé va notar molèsties al final del partit contra el Rayo Vallecano i les proves mèdiques van demostrar l'existència d'una elongació al bíceps femoral de la cuixa esquerra. Dembélé serà dubte fins al final perquè apareix en una llista de 20 jugadors, on també hi són Murillo i Kevin Prince Boateng. Si finalment no pot jugar s'obren diferents escenaris tàctics per a Valverde. Podria decidir-se per un canvi de peces, mantenir el 4-3-3 i situar Coutinho en la posició del francès, encara que els dubtes en el joc del brasiler són un inconvenient.

Una altra opció possible, amb aquest mateix dibuix, és situar Malcom com a extrem en comptes de Dembélé, i si Valverde vol assegurar més el mig del camp, llavors el seu Barça jugaria amb quatre mitjos (Arturo Vidal o Sergi Roberto) que acompanyarien els habituals Busquets, Rakitic i Arthur.

Una tercera opció tàctica passaria per utilitzar un recurs que Valverde ha posat en pràctica quan el seu equip ha necessitat remuntar un partit (com contra el Sevilla o el Rayo), i llavors ha disposat un 4-2-3-1, amb un doble pivot (Busquets, Rakitic), Messi de fals nou flanquejat a dreta, a esquerra per Sergi Roberto/Arturo Vidal i Coutinho; i un sol davanter (Luis Suárez).

En qualsevol cas, l'Olympique no té res a perdre i aspira a ser el protagonista d'aquesta ratxa de sorpreses en els vuitens de final de la Champions. Uns 5.000 seguidors lionesos acompanyaran el seu equip a Barcelona, on esperen oferir una imatge millor que la de l'últim cap de setmana en el duel de la Lliga contra l'Estrasburg, que va ser capaç de remuntar després d'anar perdent per dos gols (2-2).

Totes les mirades estan posades en el veterà central brasiler Marcelo, un dels pilars de la defensa que va haver de retirar-se al quart d'hora de l'últim partit per molèsties a la cuixa esquerra. La seva presència o no podria condicionar fins al sistema tàctic que desplegarà l'entrenador Bruno Genesio per fer valer l'empat a zero de l'anada. El tècnic s'haurà de decantar per reforçar la rereguarda amb una defensa de cinc, si Marcelo està en condicions, o per mantenir la seva clàssica línia defensiva de quatre. A davant, l'amenaça estarà de nou representada per un Moussa Dembélé molt en forma, autor de quatre gols en els últims dos partits, secundat pels hàbils Memphis Depay i Nabil Fekir.