L’àrbitre assistent de vídeo (VAR) es posarà en pràctica en la 19a edició del torneig de futbol base MIC -Mediterranean International Cup (del 17 al 21 d’abril a les comarques gironines) com a banc de proves per a la seva implantació la propera temporada a LaLiga 1|2|3 (Segona Divisió A). Aquesta eina d’assistència arbitral es va estrenar l’estiu passat al Campionat del Món de Rússia, organitzat per la Fédération Internationale de Football Association (FIFA), i aquesta temporada ja s’està portant a terme a la UEFA Champions League, a les grans lligues europees, entre les quals LaLiga Santander (Primera Divisió), i a la Copa del Rei.

El desembre, la RFEF va aprovar que el VAR també s’estendria a la segona divisió espanyola en el curs 2019/20 i el torneig MICFootball serà partícip de les seves primeres proves en una vintena de partits decategoria juvenil (A1 -U19) que es jugaran al Camp de Futbol Municipal de Lloret de Mar, una de les 34seus de la competició.

La delegació de la Federació Catalana de Futbol a Girona ha estat l’escenari, aquest dijous, de la presentació d’aquest acord. Ha comptat amb l’assistència de Xavier Moreno Delgado, vicepresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres de la Real Federación Española de Fútbol; Juanjo Rovira, director de MICFootball, i Jaume Dulsat, alcalde de Lloret de Mar. Moreno Delgado ha explicat que «hem triat el MIC perquè és un torneig molt important, a Lloret de Mar tindrem la prova de foc amb partits en viu. Per tenir l’autorització final per l’ús del VAR, que dona la FIFA i la IFAB (International Football Association Board), prèviament s’han de complir unes hores de pràctiques, simuladors i partits online i offline. Serà una setmana completa, els àrbitres de segona divisió són igual de professionals que els de primera, les proves i les concentracions també són exigents».

Juanjo Rovira, en nom de MICFootball, s’ha mostrat «molt content i agraït que s’hagi pensat en el nostre torneig per a aquest banc de proves i entrenament del VAR. És una satisfacció i un detall que ens dona encara més repercussió i prestigi al treball que estem fent des de fa 19 anys».

L’alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat, ha valorat la presència del VAR al municipi com «una gran notícia, convertirem el nostre camp com si fos de Liga de Fútbol Profesional i n’estem encantats. Lloret és l’epicentre organitzatiu del MICFootball, que és, segurament, el torneig de futbol formatiu més important del món».

El Comité Técnico de Árbitros ja fa temps que està treballant aquest mètode amb partits offline amb els col·legiats de LaLiga 1|2|3, amb formacions encapçalades per Carlos Clos Gómez, Director del Projecte a Espanya, a la Ciudad del Fútbol de Las Rozas, a Madrid. Durant el torneig de futbol base que organitza MICSports, l’expedició, formada per una vuitantena de membres (els 22 àrbitres principals de segona divisió, els seus 44 assistents i responsables de l’àrea tècnica) es concentraran a Lloret de Mar entre el 15 i el 22 d’abril amb l’organització del MICFootball.

El grup d’àrbitres durà a terme una setmana intensiva de formació en el VAR -seran les primeres hores de pràctiques en partits en directe-, consistent en entrenaments al camp, partits online i offline i simuladors en dues unitats mòbils, sales conegudes com a VOR que estaran en el mateix camp de Lloret de Mar i que són habituals en partits de la UEFA Champions League. A l’hotel a on s’allotjaran també hi haurà una sala de simulació del VAR com la que hi ha a Las Rozas i el camp de futbol de Lloret comptarà amb un mínim de vuit càmeres repartides pel terreny de joc.

Aquest serà el primer cop que els àrbitres de la segona divisió espanyola participaran en un torneig de futbol formatiu i durant el MIC - Mediterranean International Cup ensenyaran el funcionament del VAR en els jugadors juvenils i entrenadors que en siguin partícips perquè ho coneguin de primera mà.

Quasi un miler de partits en el MICFootball

Per Setmana Santa, el MICFootball arribarà a la 19a edició després d’haver batut, l’any passat, el rècord amb més de 900 partits jugats i 372 equips participants, de 42 països dels 5 continents. Aquest cop se celebrarà del 17 al 21 d’abril amb nou categories, des de sub12 fins a sub19, en masculí f-7 i f-11; i en sub19, en femení f-11. Paral·lelament, l’altre torneig que organitza MICSports per Setmana Santa, el MICBasketball, disputarà la tercera edició del 18 al 21 d'abril i comptarà amb partits de categories masculines i femenines, repartides entre U14, U16 i U18, amb la voluntat superar la presència de 112 equips d’11 països que hi va haver el 2018.