Un altre pas de gegant al món de l'arbitratge femení. La castellonina Yasmina Alcaraz ha fet història aquest cap de setmana convertint-se en la col·legiada principal de la primera tripleta aribtral formada exclusivament per dones que xiula una final de la Copa de la Reina. Alcaraz, de 30 anys, va portar el control del duel entre l'Spar Citylift Girona i el Perfumerías Avenida (71-79), juntament amb Asunción Langa i Sara Peláez -col·legiades de la comunitat de Madrid- com a assistents.

L'àrbitra de Castelló d'Empúries va ser cridada a xiular els partits de la Copa de la Reina per segona temporada consecutiva. L'any passat també va estar als quarts i fins i tot va arribar a la final, però va fer-ho des de la tercera posició. En canvi, l'oportunitat d'enguany ha suposat un repte majúscul per a Alcaraz, que ha carregat amb tota la responsabilitat de la final. «Només d'inici ja he tingut un gran canvi perquè anava de principal. Això suposa un punt més de responsabilitat sobre les meves companyes perquè he tingut la presa de decisions d'alguna cistella d'últim moment del partit, però gaire res més», explica.

La Copa de la Reina d'aquest 2019 ha disposat d'un total de 12 col·legiats, la meitat dels quals eren dones per refermar l'aposta del paper femení en el món de l'esport. «S'està apostant molt fort per l'àbitratge i el bàsquet femení. Tot just acabem d'adquirir un nou sponsor per a la lliga femenina, que és Renfe, i ja va estrenar-se a Vitòria. Això ens fa créixer», assegura.

Una final molt femenina

El mateix dissabte a la tarda, Alcaraz i les altres dues companyes rebien la gran notícia que l'endemà diumenge formarien part d'una final històrica de la Copa de la Reina. I és que el conjunt arbitral estaria format per tres dones. «Ha sigut molt gratificant, no ho esperava. Tot i que al grup on érem hi havia àrbitres molt experimentats i amb molt nivell, es va apostar per posar tres dones i seguir avançant en aquest camí. Vaig sentir un cúmul d'emocions perquè anava molt decidia a xiular el meu partit de quarts de final i això va ser tota una sopresa», diu la castellonina.

«Ens ho van dir al vespre i, a diferència d'altres partits que es juguen a la nit, l'endemà al matí ja havíem de ser al pavelló. Et trobes que tens poques hores i necessites molta tranquil·litat per poder dormir i començar a treballar. És un partit i hem de seguir tot un procés previ de l'equip arbitral per veure com preparar els equips i la situació».

Reivindicar-se com a principal

Progessar d'aquesta manera obre la porta a marcar-se reptes més ambiciosos. Ara la Yasmina xiula partits de LEB Or i LEB Plata i confia seguir avançant en aquest nivell. «L'objectiu de tots els àrbitres del grup és poder entrar als play-off. Cada vegada entro a més partits com a principal i he de mantenir-ho», diu. Amb experiència en partits de bàsquet masculí i femení, Alcaraz explica que «tot depèn molt dels equips. Les noies estan adquirint un nivell físic força semblant al dels nois i cada vegada aguanten més contactes».