L'estadi Santiago Bernabéu acull aquest vespre, tres dies després, un altre clàssic, amb un Reial Madrid obligat a refer-se de l'eliminació a la Copa del Rei per no acomiadar-se d'una nova competició i un Barça acostumat a exhibir-se a Madrid que intentarà acabar amb les poques opcions a la Lliga dels blancs. El cop va ser difícil de pair per al madridisme. Jugar al màxim nivell i que no servís per derrotar el teu etern rival va ser una bufetada de realitat. Un Madrid superior en joc a l'eliminatòria es va quedar a les portes de la final de Copa. La falta de gol el va condemnar en el primer clàssic de la sessió contínua i està obligat a corregir-la si no vol dir adeu a la segona de tres competicions en 72 hores. I a les portes d'una competició a la qual torna a jugar-se el tot o res, la Lliga de Campions.

El Barça té una gran oportunitat de clavar un cop definitiu al Madrid a la Lliga. Arriba a la 26a jornada amb 7 punts d'avantatge sobre el segon, l'Atlètic de Madrid, i 9 respecte el conjunt madridista, de manera que una victòria dels d'Ernesto Valverde eliminaria un dels seus dos rivals pel títol. No obstant això, i malgrat el gran balanç del Barça al Bernabéu en els darrers 15 anys (12 victòries en els últims 22 partits, 47 gols a favor, 33 en contra), serà complicat que la història es repeteixi 72 hores després. La realitat és que, en el partit de Copa, els blaugranes no van estar bé en el primer temps. Van aguantar els primers 45 minuts i van decidir amb més gols que futbol a la segona. A la Lliga l'escenari és un altre, perquè el Barcelona no està obligat a marcar com a la Copa i, en el pitjor dels casos, un empat li podria servir per a l'objectiu.

Quant a l'onze de Valverde, el tècnic es podria plantejar fins a tres variacions, una a cada línia. Umtiti es perfila com a novetat en el lloc de Lenglet com a acompanyant de Piqué; Arthur, que ja va tenir uns minuts dimecres, sembla que té un lloc fix a la zona de creació, mentre que, a la davantera, tot està en funció de l'estat físic de Dembélé. A la banda dreta, Semedo té més opcions que Sergi Roberto. El lateral portuguès ofereix velocitat, el que necessita Valverde per equilibrar la defensa davant Vinicius, que és la principal amenaça de l'atac madridista. Amb Piqué i Alba fixos en la saga, Busquets i Rakitic al centre del camp, la importància en el joc de posició d'Arthur li dona avantatge. En atac, Leo Messi buscarà la brillantor que no va tenir dimecres i Luis Suárez repetir els gols decisius després del seu doblet. El tercer home hauria de ser Dembélé, si és que està recuperat dels seus problemes físics com es va demostrar en el partit coper. Si no juga, Philippe Coutinho seria el seu substitut.

El Madrid enguany és poc fiable. Amb el número més alt de derrotes de l'última dècada a hores d'ara -12-, superant les totals dels últims cursos, amb 7 a la Lliga, que l'han convertit en vulnerable. El Girona va ser l'últim que va conquistar el Bernabéu abans d'un examen final davant el Barcelona en un clàssic que dictarà sentència. Reenganxar-se a la Lliga o acomiadar-se d'ella. Té dubtes Santiago Solari. Amb el crèdit rebaixat, ha de decidir a què donar prioritat. Si anar amb tot en el clàssic i poder pagar-ho davant l'Ajax a la Champions o mesurar esforços de jugadors clau i fer rotacions avui. És segur el retorn a la porteria de Courtois, després d'un clàssic dolorós per a Navas, que va rebre tres gols en dos xuts a porta del Barcelona en joc més el penal. A darrere tot indica que Varane forçarà. L'absència de Nacho per sanció el condiciona. Vallejo no té ritme de partits després de jugar-ne dos en tota la temporada, i seria Casemiro qui endarreriria la seva posició si el genoll esquerre de Varane, masegat i amb ferides en l'intent de salvar el segon gol en el clàssic de Copa, no respon bé. Les rotacions passarien per l'entrada d'Odriozola i Marcelo als laterals. Per al brasiler és un gran examen des de la seva condició de suplent habitual i després de veure el gran nivell de Sergio Reguilón en qualsevol dol, per alt que sigui. Aquest Reial Madrid necessita recuperar la millor imatge de referents com Marcelo, Gareth Bale, Marco Asensio i fins i tot Isco, que ja sembla sentenciat. L'oportunitat d'inici arribaria també per a Bale, i Dani Ceballos podria deixar Toni Kroos o Luka Modric a la banqueta.