La ciclista figuerenca Nuri Surià i el llersenc David Martí tenen 39 anys i participaran, del 17 al 24 de març a Sud-àfrica, en la Cape Epic, la prova de bicicleta de muntanya per etapes de referència mundial. Els diners que han invertit per poder ser a una competició coneguda com el Tour de França de la MTB és com a autoregal pels seus 40 anys, que compliran entre el març i l'abril.

Surià i Martí tenen la mateixa edat, tenen una relació sentimental des de fa mitja vida i, a més, comparteixen la passió pel ciclisme, ja que encapçalen el negoci de Surià Bicis, de Figueres, amb les escapades a entrenaments i competicions de bicicleta. El secret per fer-ho seguir tot? «Més que el secret, la clau és que per nosaltres el ciclisme és una forma de vida», confessen. Diuen, entre rialles, que al final del dia potser «no hi ha massa temes de conversa», però ho portem «bé perquè fem una cosa que ens agrada. És un hobby-feina perquè treballem tant quan estem a la botiga com quan anem a entrenar i a competir».

Surià, que es va trencar els lligaments encreuats del genoll el 2017 i que fa mig any va tenir una altra ruptura parcial, va agafar la bicicleta de muntanya després de la vintena, després d'haver provat l'atletisme i el rem. Martí, mentrestant, la va agafar amb més insistència un pèl abans, quan va deixar el futbol regional per una lesió a la clavícula.

Es van conèixer a l'Institut Narcís Monturiol de Figueres quan tenien 20 anys fent formació professional. Després de venir del món de l'administració (Surià) i de la mecànica de camions (Martí) es van aventurar, el 2006, en el negoci familiar de bicicletes que tenia el pare de la corredora figuerenca. Surià s'encarrega més de la part de venda, compra i administració i, Martí, a més de vendre, del taller.

Entrenaments als migdies

Ara, després de sumar un grapat de podis en equips mixtos i de provar altres curses per etapes com la Transpyr Coast to Coast -de Roses a Hondarríbia-, Andalucía i Rioja Bike Race, entre altres, afronten amb la màxima il·lusió el seu gran repte a Ciutat del Cap.

Per culminar les set etapes de la Cape Epic i un total de 625 km i 16.650 metres de desnivell, ara entrenen entre 10 i 15 hores a la setmana -la zona de la Garriga és un dels seus llocs favorits-, quasi sempre al migdia, entre setmana: «Entre la 1 i les 3 de la tarda anem a entrenar i a la botiga ens dutxem i dinem de tupper per obrir a les 4», afegeixen. Desconeixen si a Sud-àfrica trobaran més gironins en un terreny on «tocarem molta muntanya, molta pedra, pols, pistes compactes, vent i sorra». Hi participaran 1.300 corredors, alguns dels quals professionals. L'objectiu? «Ser finishers», desitgen.