La sala oberta del Museu del Joguet de Catalunya a Figueres ha acollit, aquest divendres a la nit, la inauguració de l'exposició dedicada al centenari de la Unió Esportiva Figueres (1919-2019). L'acte ha estat multitudinari i carregat d'emotivitat, ja que s'hi han trobat diverses generacions de jugadors, tècnics i socis de totes les generacions que han sobreviscut "a les alegries i als moments no tan bons del club", com s'ha encarregat d'explicar el president Narcís Bardalet.

Tant ell com l'alcalde i exjugador Jordi Masquef, han apel·lat reiteradament a la necessitat de potenciar "la unitat entre tota la gran família blanc-i-blava", una afirmació que han fet envoltats acompanyants pels expresidents Pere Giró, Emili Bach, Pere Aguado i José Antonio Revilla.

Veure Galeria

El discurs inaugural ha anat a càrrec del president de la Comissió del Centenari, Carles Lloveras, per a qui el moment "quedarà gravat per sempre més a la memòria de tots plegats i a la meva, especialment, amb orgull d'haver estat des de sempre al costat de la Unió".

Bardalet ha recordat la trajectòria del club i els moments delicats que quasi el van portar a la desaparició: "la vida és complicada, ens van trair, vam baixar als inferns però hem ressorgit i ara som un dels clubs més sanejats del món del futbol. Aquesta temporada l'acabarem amb superàvit i podrem afrontar la següent amb nous reptes".

Masquef, per la seva part, ha destacat "la il·lusió" de veure's envoltat "de tanta gent unionista".

L'exposició La Unió en fa cent. Un segle d'honor i glòria, presenta nombroses peces històriques impagables, com ara l'acta fundacional de l'entitat, que conserva des de 1919 el Casino Menestral Figuerenc, la samarreta del mateix any que portava el jugador Alfons Botey quan la Unió va disputar la primera temporada de lliga o la pilota amb el qual es va jugar el famós Torneig Vilarassa i en el qual els millors jugadors del món del moment, com ara Kubala, Didí, Babá, Czibor i Evaristo, van formar part de l'onze titular de la Unió al camp de la carretera del Far. També hi ha la pilota del gol que va fer Kali Garrido i que va significar l'eliminació del Barça a la inoblidable Copa del Rei que va dur la Unió a ser portada a tots els mitjans de comunicació.

L'exposició repassa la història del club amb onze àmbits temàtics i inclou dues projeccions, una d'un audiovisual amb entrevistes i reportatges, i una altra amb fotografies de diferents èpoques. La mostra es pot visitar lliurement al Museu del Joguet de Catalunya.