La platja de Santa Margarida de Roses ha viscut un cap de setmana tenyit d'alegria i bon humor, malgrat la forta tramuntana que ha bufat, gràcies als animats participants de l'Open Internacional de Marxa Aquàtica, organitzat per l'Associació Excursionista Cabirols amb la complicitat de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya ((FEEC) i la Federació Francesa de Senderisme (FFRandonée). Un parell de centenars d'esportistes provinents de França, Itàlia, Tunísia i Catalunya han pres part d'aquesta peculiar prova que, dissabte, va poder cobrir tot el seu programa competitiu dins de l'aigua. Diumenge, l'intent de rècord del món es va haver de suspendre perquè no es complien les exigències marcades per Capitania Marítima, considerades "massa exigents" pels organitzadors, però tot i això més de cent cinquanta persones es van ficar a l'aigua per fer una marxa simbòlica entre els hotels Marítim i Coral Playa. Aquest darrer s'ha obert expressament per a poder acollir aquest esdeveniment.

El regidor Marc Danés mostrava, diumenge mateix, la satisfacció de l'Ajuntament "pel caire absolutament positiu i interessant d'aquesta competició que, en plena temporada baixa, ens porta un gran nombre de participants i acompanyants fins a la nostra vila. És una mostra clara de com es poden trobar activitats que ens ajuden a desestacionalitzar el turisme, tot aprofitant els nostres recursos paisatgístics i patrimonials".

Abans, durant i després de sortir de l'aigua, l'ànim dels atletes era d'eufòria "perquè tots junts estem fent una activitat molt participativa que posa a prova el nostre coratge en un entorn absolutament meravellós com és Roses", segons explicava el parisenc Patrick. «Ens ho hem passat molt bé, l'acoñllida de Roses ha estat fantàstica. Hem vingut altres vegades i segur que tornarem», relataven Blondine, Serge i Natalie, vinguts des de diferents punts de l'Estat francès. Serge fa trenta anys que té residència a l'Escala.

Diumenge, l'entrada a l'aigua va fer-se en fila índia i omplint de sorpresa visual al públic valent que estoicament aguantava els cops de la sorra aixecada per la tramuntada. I és que tots els participants anaven vestits amb la samarreta oficial de la prova, de color groc, la qual cosa va provocar una estampa curiosa amb Roses i la badia com a teló de fons.

Per a Joan Huertos, cap de l'Àrea d'Excursionisme de la FEEC «no hi ha dubte que estem davant d'una nova modalitat esportiva que pot créixer molt ràpidament i que aviat guanyarà adeptes a casa nostra. De fet, per a la prova de diumenge hi havia prevista la participació d'una trentena de competidors catalans, però la suspensió ho ha impedit. La bona notícia és que es crearà un circuit internacional amb Catalunya com a país participant i que la marxa aquàtica serà esport oficial en els Jocs del mediterrani del 2023».

Josep Joan Coucelo, president dels Cabirols, mostrava la seva «satisfacció per com han anat les coses aquests tres dies, malgrat l'inconvenient de la tramuntana. Veiem moltes possibilitats a aquest tipus de prova i, per a Roses, també serveix per atraure un turisme esportiu molt interessant fora de temporada, ja que l'ocupació de la platja s'ha pogut fer sense cap problema perquè no interferia amb la temporada turística».