David Casanovas Alegrí té 21 anys, és de Palau-saverdera i aquest dijous, dia 31 de gener, debuta amb el seu nou club ciclista, l'Interpro Cycling Academy, a la Challenge de Mallorca, de car­retera. Aquest corredor altempordanès ha fet, aquesta temporada, el salt de categoria amateur a la professional, corrent en el tercer esglaó de la Unió Ciclista Internacional (UCI).

L'aportació econòmica que l'alhora pilot palauenc Maverick Viñales ha pogut fer a l'equip francojaponès ha permès a Casanova començar a posar la primera pedra per intentar, en un futur, cór­rer a màxim nivell. «Gràcies a ell puc estar en aquest equip perquè em demanaven un patrocinador», explica Casanovas. No és el primer cop que el pilot del Mundial de motociclisme té un gest amb el seu entorn, ja que fa que quatre mesos va finançar 81.000 euros d'una cama ortopèdica que necessitava el rosinc Óscar Fernández. La relació de Maverick i Casanovas es va gestar per haver-se criat en el mateix poble -es porten dos anys de diferència- i per anar a pedalar junts algunes vegades. Maverick és aficionat al ciclisme i, fins i tot, compta amb un equip propi, amateur, a Andorra, l'Mvk25-Aca.

Casanovas, un ciclista palauenc apadrinat per Maverick que busca l’elit de la UCI

Casanovas, un ciclista palauenc apadrinat per Maverick que busca l’elit de la UCI

Dit això, Casanovas forma part d'un Interpro Cycling Academy que competirà a la Continental UCI, dos esglaons per sota de la màxima, l'UCI World Tour. Durant la temporada, que acabarà a finals d'any, Casanova rodarà amb 15 companys més de la resta de l'Estat espanyol, Colòmbia Andorra, Amèrica, Canadà, Letònia, Japó i França.

D'entre les proves, confia a ser escollit per anar a rodar a les que tindran lloc en territori estatal, francès i, fins i tot, al Japó i a Austràlia. El palauenc forma part de la dotzena els ciclistes catalans que aquest 2019 correran en equips internacionals de carretera.

Iniciat en el Club Ciclista ­Vilajuïga

Iniciat en el Club Ciclista ­VilajuïgaCasanovas, que havia jugat en el FC Vilamalla i ara el futbol «no m'agrada gens», va agafar la bici fa vuit anys amb els amics de l'escola de La Salle de Figueres per anar a participar, amb calma, en marxes que tenien lloc a municipis veïns, com Navata. Veure que el seu poble veí, Vilajuïga, comptava amb un club ciclista va ser el primer pas per començar a prendre-s'ho més seriosament. «El 2012, el meu pare va veure que feien una cursa de competició de bicis a Vilajuïga, coneixia el director del club, Jordi Gironès, i va demanar-li si podia provar-ho», afegeix.

El Radikalbikes Palafrugell, Onda (València), Contralpack Badia de la Sénia (Tarragona) i Mollet van ser els equips que va defensar abans de fitxar pel Telco'm navarrès, amb qui va quedar, l'any passat, quart del Campionat Nacional d'Andorra.

Tot i que el seu actual club, l'Interpro Cycling Academy, no li paga un sou -es fa càrrec, això sí, de totes les despeses i de l'equipació i la bici- Casanovas, que es defineix com un «escalador», s'està centrant únicament en el ­ciclisme, entrenant-se al voltant de quatre hores diàries i provant la seva nova màquina, que pesa uns 7 kg. Paral·lelament, havia ­estat cursant anglès i fent de monitor en el CC Vilajuïga. Ara, segueix els consells tècnics del seu entrenador, el banyolí Josep Codinach, i el seu ídol és el kenyà Chris Froome.

«Vull adaptar-me a la categoria i ajudar els líders a guanyar curses»

«Vull adaptar-me a la categoria i ajudar els líders a guanyar curses»Com es va gestar el seu fitxatge per l'Interpro Cycling Academy?

La temporada passada estava en un equip amateur i quan va acabar vaig enviar currículums a equips Continentals. Gràcies a Maverick Viñales puc estar-hi perquè l'equip em va demanar un patrocinador. Estic molt content d'aquest pas, és un repte per a mi.

D'on sorgeix aquest equip?

L'equip és del Japó, però té la seu a Tolosa. Era un equip amateur que va començar corrent a França i al Japó i ara s'ha estès més per Europa. Ara, és un equip Continental, de tercer nivell.

Els seus companys d'on són?

A l'equip som 16 i n'hi ha d'Espanya, Andorra, Amèrica, Canadà, Letònia, Japó, França i Colòmbia. Ens entenem entre el francès i l'anglès, més o menys domino els dos idiomes. Ara fa dues setmanes vam fer una concentració de cinc dies a Tolosa per provar el material nou i perquè ens coneguéssim. Un dels ciclistes coneguts que tenim és Aleksejs Saramotins, que ha estat 10 anys professional i l'any passat va estar treballant amb Peter Sagan.

Quin calendari tenen?

Aquest dijous correré la Challenge de Mallorca i després la Volta a Múrcia. Farem unes quatre o cinc Voltes a Espanya i també anirem a França, Bèlgica, Japó i Austràlia. Som 16 corredors i a algunes proves només n'hi van sis o set, suposo que al Japó sí que hi aniré, però tot se sol decidir a última hora.

I l'objectiu quin és?

L'objectiu és aconseguir punts amb els dos-tres líders que hi ha. Tenen previst passar de Continental a Professional en dos o tres anys. Personalment, l'objectiu és adaptar-me a la categoria i ajudar els líders a guanyar curses.

Quin tipus de corredor és?

Soc més escalador, en planer pateixo.

Va passar de fer BTT, al Vilajuïga, a carretera. És cert que, qui prova la carretera, ja deixa la BTT?

Sí, de fet va ser així, no he tornat a fer cap cursa més de BTT. El motiu no el sé, la BTT és més tècnica, i en carretera hi vas més hores.

Quin pla té d'entrenament?

Des de finals d'octubre faig 20 hores la setmana i ara començaré a fer sèries, que són entrenaments més curts i intensos. Descanso un dia per setmana.

Com definiria l'Alt Empordà per entrenar ciclisme de carretera?

És un molt bon lloc. Les carreteres són tranquil·les i el temps és perfecte. En dies de tramuntana, vaig amb compte i miro de fer el camí de tornada amb el vent a favor. Si em vull entrenar en planer me'n vaig a Sant Pere Pescador i l'Escala i si vull fer sèries m'agrada molt anar a Sant Pere de Rodes i a Perafita.