Josep Joan Coucelo té 42 anys, és de Roses i presideix, des del 2017, l'Associació Excursionista Cabirols. A més de preparar sortides, l'entitat rosinca s'ha aventurat, aquest cap de setmana dies 2 i 3 de febrer, a organitzar la primera edició de l'Open Internacional de Marxa Aquàtica, on els participants -es calcula que mig miler- hauran de caminar entre 100 i 400 metres amb mig cos a l'aigua. La prova competitiva serà dissabte -s'hi pot inscriure tothom al web dels organitzadors- i el diumenge la intenció és superar el rècord mundial de participants, que està en 251. Coucelo, exfutbolista de la Penya Blaugrana de Roses, encapçala la junta de Cabirols amb Judit Pagès, secretària; Miquel Font, tresorer, i Rosa Mari Gabar­ro, vocal, entre d'altres.

Què els va empènyer a organitzar aquesta marxa aquàtica?

No havíem tocat aigua ni tampoc havíem organitzat cap prova, però la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), amb qui tenim molt tracte, ens ho van proposar. Hem estat treballant amb ells i amb la FFRandonée (Federació Francesa de Senderisme), però qui ho organitza som nosaltres. Quan fa dos anys, a Roses, es va fer una exhibició de marxa aquàtica, el nostre tresorer va anar a rebre'ls; és l'única presa de contacte que teníem.

Per què creu que repeteixen?

La platja és idònia i estan encantats perquè té poca fondària. L'aigua ha d'arribar a 1,10 metres i els agrada perquè la sorra està a cinc metres. Ho farem a la platja de davant l'hotel Marítim, en el passeig de Santa Margarida. Tothom va amb neoprè, l'aigua està al voltant de 14 graus.

Què han de fer?

La competició de dissabte són uns recorreguts de 100 i de 400 metres on hi ha quatre boies i els participants fan ziga-zaga. És una marxa, i no corren, però tampoc caminen lentament, és un pas lleuger. Es poden ajudar amb una pala, un rem o manyoples, i la modalitat de 400 m és per parelles.

I per batre el rècord mundial com s'hauran de posar?

En aquest cas no hi ha circuit, els participants es posen en fila índia a dins de l'aigua i han de fer un recorregut circular de 4 km en total. Dos dels nostres voluntaris els comptaran.

Qui vigila que ningú faci trampes, corrent per l'aigua?

Hi haurà quatre àrbitres a fora la platja, que són voluntaris de Cabirols i que s'encarregaran de vigilar que tots ho facin bé. No es pot córrer i la volta a les boies s'ha de fer mirant cap a la sorra.

Es considera un esport per a gent gran?

És un tòpic fals, completament, és per totes les edats. Tenim gent apuntada de 20 i pocs anys i el més gran en té 74. Sí que és cert que a França, que és on practica més, en tenen de 50 per amunt. Ho sol practicar la gent gran perquè és un complement idoni per al senderisme, ja que reforces la musculatura, no tens cap perill de fer-te una contusió, va bé per l'esquena perquè camines recte i per la circulació de sang. Però s'hi pot apuntar tothom.

Al febrer farà fred, però fer aquest campionat en ple estiu a Roses hauria estat complicat.

És una bona manera per desestacionalitzar, com vam dir a la presentació. Aquí, a l'estiu, no es pot fer, però als participants de fora ja els va bé ara a l'hivern; estan acostumats, no s'hi posen pas tres o quatre cops l'any a fer marxa aquàtica. Tots s'allotjaran a l'hotel Coral Platja, que només obrirà per a ells.

LES CLAUS

LES CLAUSQuè és la marxa aquàtica?

És una marxa que es realitza amb el cos parcialment a dins de l'aigua. Es camina -no es pot córrer- en filera en paral·lel a la línia de la costa, amb l'aigua a l'alçada del diafragma i amb l'ajuda de les mans. Les platges del País Basc o de la costa vermella són indrets on s'ha popularitzat molt i, a

Roses, hi va haver esdeveniments al juny del 2018 i a l'octubre del 2017.

A on es fa?

A la platja de Santa Margarida, davant l'hotel Marítim. El dissabte, dia 2, hi haurà les competicions de 400 metres (de 10 a 12 h) i de 100 m (de 14 a 16 h). El diumenge, dia 3, a les 10 del matí, hi haurà la recerca del rècord mundial, d'un caràcter festiu. La de Roses és la primera de les quatre proves de l'Aqua Walking International Tour.

Qui hi pot participar?

Les competicions i la recerca del rècord mundial són obertes a tothom. No fa falta estar inscrit en cap club ni federació i tampoc hi ha cap límit d'edat ni condició. Les inscripcions, que van entre 8 i 14 euros, estan obertes als webs FEEC.cat i Cabirols.cat. Hi ha participants confirmats de França, Itàlia, Còrsega, Tunísia, Alemanya.

Què s'ha de portar?

L'aigua del mar voreja els 15 graus i, per tant, si s'utilitza un neoprè, molt millor. La Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya en portarà alguns per llogar (entre 5 i 10 €), però és recomanable portar-lo de casa. Opcionalment, per caminar més ràpid es poden utilitzar rems o manyoples.