El ral·li més dur del món, el Dakar, ha donat el tret de sortida a la seva 41a edició aquest dilluns a Lima i s’allargarà fins al 17 de gener, en una competició que es cor­rerà íntegrament pel desert del Perú. Al capdavant dels equips -ja siguin cotxes, motos, quads, UTV (buggies) o camions- no hi ha representació altempordanesa, però sí al darrere, duent a terme una feina fosca que acaba sent un complement essencial pels competidors. Es tracta de Joan Bar­ris Boada, un enginyer mecànic de 32 anys -en farà 33 aquest divendres- que és de Sant Climent Sescebes. La seva tasca està sent la de coordinar els pilots i els mecànics de l’FN Speed Team, un equip de Llagostera que debuta al Dakar amb cinc buggies i dues motos.

A més, exerceix d’enllaç entre l’estructura i l’organització. «També haig de solucionar els problemes electrònics que pugui tenir el cotxe pel que fa a la centraleta interna», apunta Barris des de terres sud-americanes, on va aterrar el dimecres passat. S’hi estarà fins al 19 de gener, després de culminar un circuit circular de deu etapes que, amb Lima com a punt de partida i final, també passarà per Pisco, San Juan de Marcona, Arequipa, Moquegua i Tacna, al sud del país.

Amb pilots com Solà i Fornier

Amb pilots com Solà i FornierBarris vetlla per una flamant secció de buggies -UTV (Side by Side)- que van entrar al Dakar fa un any i que van in crescendo, guanyant terreny als quads. «El vehicle només té gas i fre i això el fa molt divertit, però serà un Dakar de molta sorra i moltes dunes. En aquests terrenys els buggies pateixen bastant, ja que van a baixa velocitat i les exigències mecàniques i les temperatures són molt altes», subratlla l’altempordanès.

D’entre els pilots pels quals està tenint cura amb cotxes de la marca Can-Am i del model Maverick X3 hi ha el vigatà Dani Solà, que aquesta temporada ha quedat campió d’Espanya de raids, i el francès Claude Fornier, que acumula una trentena de Dakars a l’esquena.

Treballa a Palau de Santa Eulàlia

Treballa a Palau de Santa EulàliaAquesta serà la primera experiència de Barris en un ral·li, però no en el món del motor, ja que ha estat enginyer de pista en traçats d’Itàlia, majoritàriament. Enguany, ha estat vencedor d’un equip del Campionat Gran Tourismo (GT) i, abans, també havia pres part a la Clio Cup. Precisament, formar part de l’estructura de la competició Renault li va servir per entrar al Dakar, ja que va coincidir amb Santi Navarro, el team manager de l’FN Speed Team. Quan acabi l’aventura pel Perú, té la intenció d’entrar en el Campionat Europeu de GT4 i de Fórmula4. No obstant això, Barris no viu només de la benzina, ja que entre setmana treballa per un fabricant de maquinària industrial -deformació de l’acer en fred i en calent- de Palau de Santa Eulàlia.

Un enginyer de pista amb títols en campionats italians

Un enginyer de pista amb títols en campionats italiansJoan Barris trepitja el sor­ral del Dakar després d’estar present, des de fa uns anys, en competicions sobre asfalt, a Itàlia. Com a enginyer de pista, enguany ha quedat campió del Gran Tourismo en GT3 light i GT4, anant en circuits com Imola, Monza i Misano. També ha tocat de prop el TCR, un campionat amb turismes, i el 2015 va formar part de la direcció tècnica de l’equip Rangoni Corse que va guanyar la Clio Cup, formada per 14 proves en territori italià, on havia de vetllar per la telemetria i el set up dels cotxes.

ENTREVISTA

ENTREVISTACom li va arribar la proposta per ser en el ral·li Dakar?

La proposta em va arribar perquè quan era enginyer de pista a la Clio Cup havia treballat amb Santi Navarro, el team manager. Buscaven una persona que tingués experiència en carreres i que sabés gestionar un equip de persones. Ara bé, la veritat és que jo sempre m’he dedicat als circuits, però en ral·lis i raids no tinc massa experiència. Al final, es tracta de saber què s’ha de fer en els cotxes i de resoldre problemes.

Quina tasca hi està fent?

Estic coordinant l’FN Speed Team del Dakar, soc l’enllaç entre els pilots i els mecànics. A part, també haig de solucionar els problemes electrònics que pugui tenir el cotxe en l’àmbit de la centraleta interna. A més, també soc l’enllaç entre el nostre equip i l’organització, hi haig de controlar els brífings i els horaris de sortida, ja que en el Dakar són molt importants.

Com està sent el seu dia a dia?

El primer que faig és organitzar que tots els pilots puguin sortir a l’hora que els toca i que no els falti res. Un cop els cotxes surten, hem de canviar de bivac, recollir i traslladar-nos a la següent zona de treball i tornar a muntar les carpes i estar preparat per quan vinguin els cotxes per poder fer-los l’assistència.

En quina categoria competeixen i quines característiques tenen?

Tenim buggies que estan a la categoria SxS (Side by Side) i estan repartits tant en T3 com en UTV Open. Portem buggies Can-Am Maverick x3 modificats per carreres. Millorem les suspensions i els seus ancoratges, sistemes de refrigeració, dipòsits de gasolina i suports de rodes addicionals. Són uns vehicles que munten un motor de 1000 cc amb tres cilindres amb turbo. Donen una potència d’uns 180 CV. El vehicle, que té tracció a les quatre rodes, només té gas i fre i això el fa molt divertit.

Com preveuen el Dakar? Patiran els buggies?

Serà un Dakar de molta sorra i moltes dunes, amb etapes molt complicades de navegació. Els vehicles en aquests terrenys pateixen bastant, ja que van a una velocitat baixa i les exigències mecàniques són molt altes. Les temperatures també són força altes.

D’on surt el seu equip?

L’FN Speed Team és un equip molt jove, té un any, i és la primera vegada que va al Dakar. S’havia format per fer el Mundial i el Campionat d’Espanya de Raids i a la Baja Aragón i com que els ha anat molt bé, s’han aventurat en el Dakar. És de Llagostera, però no tots els pilots que portem són catalans, ja que en tenim d’argentins, francesos i madrilenys. Al Dakar, correm amb cinc buggies i dues motos i tenim un cotxe dins del recorregut per poder fer assistència dins de la carrera. A l’expedició som al voltant de 25 persones, comptant mecànics, pilots, copilots i enginyers.

Quin objectiu tenen?

Aquest primer any l’objectiu és que acabin el màxim nombre de cotxes i de motos, ja que és una car­rera molt dura i l’equip és molt jove.