Cap empresa s’està escapant de la transformació digital i molt menys els clubs esportius, que ja no són només físics. Per aquest motiu, companyies com la vallesana Please Networks ajuden «en la digitalització dels clients mitjançant una plataforma tecnològica pròpia». Ho explica Pitu Sabadí Pena, que actualment viu a Granollers però que, tot i ser de Girona, té una «forta vinculació amb l’Escala». Des del 2017 és el CEO -director general- de l’empresa i amb la Reial Societat, de Sant Sebastià, crearan una Fan Zone: «El club ha iniciat un camí amb l’objectiu de crear un canvi de cultura en la relació amb els aficionats. La idea amb què ho plantegem és que els aficionats accedeixin a l’estadi una bona estona abans del partit perquè s’ofereixen experiències o activitats interessants». Sabadí creu que «la transformació digital està afectant directament la forma en què t’has de relacionar amb els consumidors, o aficionats en el cas dels clubs».

Aquest altempordanès de 32 anys -en farà 33 aquest divendres- que va estudiar a la Facultat d’Informàtica de Barcelona de la UPC s’encarrega de «millorar i evolucionar la proposta de valor, identificar noves oportunitats i l’organització global de l’empresa». En aquest sentit, amb la Reial Societat «fa uns mesos que treballem a les botigues i al bar dels camps d’entrenament de Zubieta amb solucions de Wi-Fi, cartelleria digital, base de dades d'aficionats i cupons promocionals».

Anoeta, el complex del club guipuscoà, està tenint un rentat de cara i «quan les reformes estiguin més avançades saltarem a treballar a l’estadi. L’objectiu és crear un conjunt d’experiències per als aficionats distribuïdes en el temps a un espai comú dels accessos del gol de la grada d’animació que serà la Fan Zone. Aquest projecte està en la dinàmica del club marcada per l’Smart Stadium que aposta per un Anoeta modern, intel·ligent i ple d’experiències impulsat per Microsoft».

Abans, per a Hyds i EyeOS

Abans, per a Hyds i EyeOSPer a Sabadí, que els clubs es vagin apropant als aficionats «és una situació normal en la gran majoria d’empreses que combinen el món físic i el món digital. Moltes d’aquestes empreses fins fa pocs anys eren 100% físiques. Internet les va fer obrir al món digital: pàgines web, botigues online, aplicacions per als smartphones, xarxes socials... Els darrers anys s’han multiplicat els punts de contacte amb el consumidor final. Tots aquests punts s’han treballat i analitzat com a móns separats».

Per portar a terme aquest projecte, Sabadí s’ha hagut de reunir amb «Juan Iraola, responsable de l’àrea digital de la Reial Societat, i Gorka Urdapilleta, gestor dels projectes de transformació digital vinculats a l’aficionat. També tenim relació amb persones de l’equip de màrqueting, sistemes i botigues».

No és el primer cop que Please Networks treballa amb clubs esportius, que no són el seu client típic. Han tingut relació amb el club de bàsquet de Santiago de Compostel·la, l’Obradoiro, i en el sector retail amb empreses com SEAT, Condis, Lindt, Flormar, El Racó i Grupo Andilana. Abans d’entrar a Please Networks, Sabadí havia treballat «com a desenvolupador d’aplicacions web a Hyds, una empresa de meteorologia nascuda del Centre de Recerca en Hidrometeorologia, i a l’start-up EyeOS».

Trajectòria en els clubs de l’Escala i de l’Armentera

Trajectòria en els clubs de l’Escala i de l’ArmenteraPitu Sabadí ara està trepitjant estadis de Primera Divisió com el d’Anoeta, però temps enrere havia tingut contacte amb un altre tipus de futbol. Si ara palpa les grades, en les lligues de regional havia tocat la gespa. Va vestir la samarreta de l’Escala, club que havia presidit el seu oncle, Rafel Sabadí -la seva família per part de pare és de l’Escala de tota la vida. A més, ara fa una dècada, quan tenia només 22 anys, va entrenar l’amateur de l’Armentera.