El Centre Excursionista Empordanès va tancar, el cap de setmana passat, la 17a edició de La Mostra de Muntanya i Aventura amb l'entrega dels premis de la primera edició del concurs de Curtmetratges Autopodium Volkswagen.

Després de les visites de Sílvia Vidal i Mireia Miró, el divendres va ser el torn d’Oriol Baró, alpinista compromès amb una manera de fer i viure la muntanya: allunyat de les muntanyes massificades, per les vies menys concorregudes i sempre intentant descobrir noves parets. El seu és un alpinisme lleuger, hereu de la tradició catalana compromesa, com Enric Lucas i Jordi Corominas, entre altres. Es tracta d'un alpinisme que no assetja la muntanya, sinó que porta el material just i el menjar calculat, i que en paraules de l’Oriol “com un cargol” cada dia ho porta tot a l’esquena.

Forjat al Pirineu, per ell, una de les millors escoles del món, amb gran varietat de terrenys i opcions on el compromís i la dificultat hi són a parts iguals. En la seva ponència va presentar les seves dues últimes expedicions, una a la Vall del Zanskar al Tibet Indi, on ha realitzat multitud de primeres ascensions en una roca de gran qualitat. Aquesta zona la va descobrir ell mateix ja fa uns anys. Per finalitzar va presentar el seu segon intent a una cara inescalada del Gasherbrum IV de 7.925m. La muntanya no els va donar masses opcions a causa de la meteorologia adversa. Baró va presentar un alpinisme entre amics on la complicitat i entesa amb els companys són primordials.

L'endemà, a la mateixa sala La Cate de Figueres es van projectar tres documentals variats pel què fa als mitjans utilitzats com als llocs geogràfics on es varen realitzar: Icognita Patagonia, Solidream. Les Oeuvres du Pamir i Solo in Papua. La projecció de Solo in Papua va comptar amb la presència del seu protagonista en Rai Puig, que va fer les delícies del públic amb una aventura amb caiac de mar i un dels indrets més bells de la terra.

1er concurs de Curtmetratges Autopodium Volkswagen

El mateix dissabte va tenir lloc l'entrega de premis del 1er concurs de Curtmetratges Autopodium Volkswagen. La Mostra - Figueres 2018. Els premis comptàvem amb dues categories: Premi del Públic i 1er Premi del Jurat, dotats amb 300€ i 700€ respectivament.

El premi del públic va recaure en el curtmetratge Balkan Mountains, de Xavier Esgleas, una proposta de gran qualitat visual que es va portar a recórrer amb esquís de muntanya els Balcans.

El 1er Premi va recaure en el curtmetratge Kinabalu la muntanya vivent, de Marc Pagés, una història molt personal que s’inicia el dia de l’enterrament del seu pare en rebre una invitació per participar a la marató del Kinabalu.

"L’èxit d’aquesta primera edició assegura la continuïtat de la proposta. El 2019 hi haurà la segona edició, per tant, des d’avui La Mostra encoratja a tots aquells amants de la realització de producció de documentals de muntanya i aventura que el 2019 tenen una cita. La Mostra tanca la 17a edició amb una gran assistència de públic", expliquen des del CE Empordanès.