«La natació ha estat la meva vida i no me'n penedeixo», assegurava Montserrat Tresserras el 2011 en una entrevista al Diari de Girona arran de la seva entrada al Reial Ordre del Mèrit Esportiu. Morta ahir a Olot a l'edat de 88 anys, Tresserras va entrar a la història de la natació a la dècada dels cinquanta sent la primera nedadora espanyola a creuar l'estret de Gibraltar (1957) i la primera del món a creuar, en els dos sentits, el canal de la Mànega (1958-1960). Montserrat Tresserras va viure molts anys a Madrid, on es va traslladar en la dècada dels anys seixanta perquè a Olot no hi havia cap piscina coberta per entrenar i per completar la seva formació com a entrenadora, però havia tornat a la capital de la Garrotxa, on ha mort i on serà enterrada demà, dimecres, a l'església de la residència Santa Maria del Tura. Tresserras era soltera.

En el món de la natació, el nomde Montserrat Tresserras sol anar sempre associat al canal de la Mànega. Encara fa pocs anys molts nedadors que l'havien de creuar li demanaven consell. «Vaig tenir una rebuda molt espectacular a Olot, però abans, ja a Barcelona, m'esperava l'alcalde (Porcioles) i a Girona, la meva família, amb la qual vaig anar en caravana fins a Olot», recordava Tresserras, que, en el seu moment, va ser posada com a exemple dels èxits del programa «Educación y Descanso» del franquisme (audiència amb el dictador inclosa).

«El canal de la Mànega atreu tothom, però abans de provar-ho necessitva saber que ho podia aconseguir», rememorva Tresserras, que es va veure en cor de fer la travessia després de creuar l'estret de Gibraltar i arribar a Tarifa «sense estar cansada». Tresserras va creuar l'estret dos anys més tard que ho fes Pipe Sánchez Babot. Això sí, l'olotina va necessitar setze minuts menys que el metge gironí (cinc hores i divuit minuts).

Amb l'aval del seu èxit a l'estret de Gibraltar, Montserrat Tresserras es va centrar en els seus entrenaments a la residència que «Educación y Descanso» tenia a Llançà i, l'agost del 1958, va creuar el canal de la Mànega, sortint des de Dover, en 14 hores. Dos anys més tard, repetiria en sentit contrari, França - Anglaterra, sent la primera dona a completar la travessia en els dos sentits. El 1963, Tresserras també va ser la primera dona que va fer la travessia Concordia-Colón (Argentina-Uruguai; i, sis anys més tarda va nedar de Menorca a Mallorca en 21 hores i 10 minuts a més d'anar fins a Escòcia per travessar el llac Ness amb una mica més de 16 hores. La seva única travessia incompleta va ser l'intent de nedar des de la Península fins a Eivissa. Va sortir de Calp i, després de nedar 55 hores, va desistir perduda i desorientada quan ja estava prop de la costa de les Balears. Llavors no feien servir radars...