Els organitzadors de La Mitja de Figueres treballen per aconseguir un cartell de luxe i que superi el de la segona edició, el proper 2 de desembre. Part de l’èxit dependrà de la participació del públic general, però els atletes professionals o semiprofessionals també hi tenen molt a veure. En aquest sentit, el director de cursa, Francesc Pous, continua fent gestions per incrementar el nivell.

El pentacampió de la prestigiosa cursa d’El Corte Inglés de Barcelona, Mohamed Benhmbarka, ha confirmat la seva participació. El marroquí va venir l’any passat a acompanyar el seu germà, Ali Benhmbarka, que va quedar tercer, i no va poder competir per culpa d’una lesió. La seva presència augmenta el nivell perquè la seva millor marca en mitja marató és de 01:03:15. En aquest sentit, també arriba amb moltes ganes Otmane Btaimi, vigent campió a Figueres amb 01:10:39, en una cursa èpica marcada pels cops de tramuntana superiors als 70 km/h entre Peralada i Cabanes.

Un altre dels al·licients serà la participació de l’atleta letó Dmitrijs Serjogins, vuit vegades campió de Letònia i campió de 5.000 m dels Països Bàltics el 2018. El flamant vencedor de la mitja de Santa Cruz de Tenerife, amb un millor temps de 01:06:15, és un clar favorit. També hi haurà la presència i l’estil de l’atleta de Berga Xavi Tomasa, actual campió de Catalunya de Marató, i 6è classificat a la mítica Behobia de Sant Sebastià.

Entre els atletes locals repeteixen Artur Roig, que tornarà a lluitar pels primers llocs juntament amb els germans Cruz: en Miquel del Matxacuca en 10 km i en Jose Luis de La Sansi en 21. Finalment, el santallogaienc Enric Roura, disputarà la 10 km -homologada per la Federació Catalana d’Atletisme- a un dels atletes del moment, el marroquí Mohamed El Ghazouani, natural de Dubai i que acredita 29:40. Omar Palma i Isaac Casas també intentaran alçar-se als primers llocs.

Alt nivell femení de la prova

En categoria femenina, molts focus d’atenció: l’atleta Carmen Rodríguez (La Sansi) defensarà les dues corones que ostenta a La Mitja de Figueres i buscarà un triplet inèdit. Ja es va endur també el #kmllançat l’any passat -enguany també hi haurà premi per a qui faci els 1.000 primers metres més ràpid- i arriba en molt bona forma. Però molt s’haurà d’esforçar ja que la manresana Meritxell Soler, amb 01:18:27 i recent plata de la Cursa de la Dona de Barcelona, es perfila com a candidata.

I la sorpresa salta en la 10 km: la igualadina Sheila Avilés, campiona de Catalunya i Espanya 2018 de curses de muntanya i de les Running Sky Series 2017 en la modalitat Sky Classic. Avilés segueix l’estela de Jordi Gamito i Pablo Villalobos i de moment serà una de les perles d’aquesta 3a edició, que promet convertir-se en un referent a la província per la qualitat dels atletes participants.

Inclusió amb Egoísmo Positivo

I també a la 10 km destaca la participació de la còmica i monologuista Sara Escudero, que acudeix com a voluntària per acompanyar persones en cadira de rodes amb Egoísmo Positivo, que repeteix i tornarà a emocionar amb moments únics com l’entrada a meta, arrencant aplaudiments i més d’una llàgrima del públic. Una gran forma de reivindicar la inclusió de les persones amb discapacitats a la societat a través del running. I la millor manera de celebrar el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.