Ara fa gairebé un any, a mitjans del desembre de 2017, Helena Oma (Terrassa, 1996) deixava l'Spar Citylift Girona per buscar a la Seu d'Urgell els minuts que no tenia a Fontajau després de recuperar-se d'una lesió de genoll. Buch, Mendy, Romeo, María Conde... A Girona, el joc exterior estava molt poblat i, en canvi, el Cadí Bernat Canut li va poder donar confiança i Oma va ser important amb les pirinenques jugant més de vint minuts per partit fins a final de temporada. A l'estiu, i un cop acaba la cessió al Cadí, Helena Oma tornava a un Spar Citylift Girona que estava fent la millor plantilla de la seva història amb un joc exterior de luxe en què continuaven Núria Martínez i Rosó Buch a més d'arribar-hi dos dels grans noms del bàsquet femení europeu de la darrera dècada: Laia Palau i Shay Murphy. Semblava que, per segon any consecutiu, Helena Oma tindria problemes per tenir minuts. Però no ha estat així. La lesió de Bea Sánchez, la seva polivalència per adaptar-se a jugar alguns minuts de «4» i el punt de grapa que Oma és capaç d'afegir en un equip amb moltes jugadores de fantasia en atac han fet que la jove aler de Terrassa hagi tingut un paper destacat en aquest inici de temporada de l'Spar Citylif Girona.

«L'Helena sempre està incommensurable, hi ha dies que aquest joc es reflecteix en el paper (estadístiques) i altres que no es veu en els números, però ella sempre està incommensurable», explica Èric Surís després del partit d'Eurocup contra el Gyor, en el qual Oma havia tornat a brillar. «El seu treball en el dia a dia és molt bo, se'ns ha lesionat una pivot i ella juga de pivot, si es lesiona un dia un empleat del pavelló segur que s'oferirà per fer la seva feina i llavors li haurem de dir que no cal...». Unes bones paraules d'Èric Surís envers Helena Oma que no s'han quedat només en paraules perquè, a diferència del que molta gent podia pensar a l'estiu, la jugadora de Terrassa està jugant molts minuts per partit, més de vint, tant a la lliga com en competició europea.

La jugadora més valorada de la competició estatal, l'anotadora Shay Murphy, és la peça de l'Spar Citylif Girona que està més minuts en pista a la lliga (gairebé 27); seguida d'una veterana amb un físic privilegiat i molt treballat, la base Núria Martínez (26), però és que Helena Oma en juga 23. És a dir, si fa o no fa, el mateix que un nom històric del bàsquet europeu, Laia Palau (una mica menys de 24), Rosó Buch o Keisha Hampton, totes dues amb 24 minuts de mitjana a la lliga. Surís li dona confiança i Helena Oma respon bé.

«Estic molt contenta, agraeixo la confiança que m'estan donant l'Èric i tot l'equip, espero poder seguir aportant a l'equip i continuar en la mateixa línia», apuntava Helena Oma després del darrer partit de lliga abans d'aquesta aturada per la finestra FIBA amb els partits de les diferents seleccions. «Sempre costa jugar en una posició que no és la teva, però és una necessitat de l'equip i ho estic intentant fer el millor possible», va explicar sobre els minuts en què està jugant en posicions interiors per la lesió de Bea Sánchez, a qui, de moment, el club no té previst substituir amb una nova incorporació. «Sempre s'ha de mirar pel bé de l'equip, fitxar una nova jugadora seria bo, i jo estaré contenta vingui qui vingui».

Helena Oma està jugant la seva tercera temporada a l'Spar Citylift Girona, on va arribar en el primer any de Surís a la banqueta del primer equip, en una aposta del club després que la jugadora de Terrassa destaqués molt competint a Copa Catalunya amb l'Almeda. La temporada passada la va acabar jugant cedida al Cadí després de superar una lesió de genoll.