La reaparició de Leo Messi amb la samarreta del Barça després d'unes setmanes d'absència per una fractura al radi no va ser gens reeixida perquè l'equip català es va veure sorprès al Camp Nou. El Betis va assaltar ahir l'estadi en un partit sensacional dels de Quique Setién, l'atrevida aposta futbolística del qual va servir per doblegar el líder al seu propi camp i estrènyer una mica més la Lliga.

Júnior, en una ràpida transició del conjunt sevillà, es plantava sol davant de Sergi Roberto i li feia una finta abans d'afusellar per ras Ter Stegen i fer el 0-1 als 20 minuts. Un quart d'hora després, Joaquín posava de cap per avall el Camp Nou en rematar sol, dins de l'àrea, una assistència de Tello, el 0-2. Però el Betis va tenir més ocasions abans, durant i després per ampliar el seu compte. Lo Celso, que feia el que volia pel carril esquerre, posava una pilota a Joaquín que rematava alt davant la sortida de Ter Stegen.

El porter alemany trauria una mà en un remat de Tello i Loren acariciava el tercer amb un xut creuat que sortia fregant el pal dret. Va ser un festival de joc ofensiu dels de Setién, que superaven amb una facilitat sorprenent la pressió blaugrana per plantar-se una i una altra vegada a l'àrea local. El Barça ni tan sols va poder aferrar-se al retorn de Messi per capgirar el partit. Només va disparar entre els tres pals, en la la primera meitat, en una acrobàtica rematada de Lenglet que va fer lluir Pau López.

La resta va ser un vull i no puc dels de Valverde. Algun eslàlom de Messi que va acabar en no-res, un acció individual de Malcom, ahir titular, que finalitzava amb un xut massa alt, i una altra rematada desviada de Luis Suárez van ser tot el potencial ofensiu local en el primer acte. Valverde va canviar Arthur per Arturo Vidal al descans i el Barça va oferir una millor cara després de la represa. L'energia del xilè va encomanar tot l'equip, que va posar setge a la porteria bètica, amb pressió alta i recuperació després de pèrdua.

Tot just començar la segona meitat, Vidal va posar a prova Pau i Messi també ho intentava amb un xut des de la frontal. L'arrencada local va animar el Camp Nou, que ràpidament va captar que el seu equip necessitava del seu alè per intentar capgirar el partit. Busquets rematava de cap alt un córner i Luis Suárez disparava a l'exterior de la xarxa, però el Barcelona no trobava el camí del gol i a l'equip de Setién se li va començar a passar l'aclaparament al qual estava sent sotmès.

Tello va tenir, a més, el tercer dels andalusos en un xut creuat que va sortir fregant el pal, abans que Messi, de penal, inaugurés el marcador per als blaugranes en el 68. Però el Betis respondria amb el tercer tres minuts després. A Ter Stegen se li va escapar una rematada de Lo Celso que havia d'haver tallat sense problemes i els andalusos van respirar de nou.

Encara que Arturo Vidal tornaria a retallar distàncies en un gol que va haver de validar el VAR per possible fora de joc, a deu minuts del final, Canales frenaria, de nou, en sec, la reacció del Barça sentenciant el partit dos minuts després.

En la jugada anterior, els blaugranes havien perdut a més a Rakitic per doble amonestació, i encara que Messi faria el tercer per al seu equip en l'afegit, una altra vegada amb el suspens del VAR, ja no hi va haver temps per més. El Betis tornava a guanyar en Lliga al Camp Nou 20 anys després. I la competició arriba a una nova aturada de seleccions més viva (i més boja) que mai.