13 de novembre de 2018
13.11.2018

La Xina es fixa en Banyoles com a seu per a la formació dels seus esportistes joves

Miquel Noguer revela una proposta xinesa perquè la població aculli practicants de bàsquet i futbol a més dels habituals de rem i piragüisme

13.11.2018 | 06:30
El ministre d'Esports xinès, Gou Zhongwen, amb Miquel Noguer.

La República Popular de la Xina ha proposat a Banyoles entrenar i formar 40 jugadors joves de futbol i bàsquet (d'entre 15 i 18 anys) com a planter de futurs equips olímpics. Volen que aprenguin la metodologia i que es formin amb el model occidental. El ministre d'Esports i president del Comitè Olímpic del país, Gou Zhongwen, és qui ha encarregat el projecte, que ara l'Ajuntament haurà de «madurar».

L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, va subratllar ahir el reconeixement de la Xina al «model esportiu de ciutat» i va assegurar que, si s'aconsegueix tirar endavant, serà un revulsiu econòmic important. El que sí s'ha acordat ja són els entrenaments de rem i piragüisme per als pròxims sis anys (es prepararan per als Jocs Olímpics de Pequín del 2020 i París, el 2024) amb estades de mig any i fins a 80 esportistes entre les dues disciplines.

Aquest darrer any, Xina ha enviat uns 90 remers de l'equip olímpic a entrenar-se a Banyoles (des del febrer fins al juny) i els resultats van ser molt satisfactoris, fins al punt que s'ha acordat ampliar-ho a altres esports. Fa uns dies l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, i el regidor d'Esports, Jordi Congost, van viatjar al país per reunir-se amb representants de les federacions xineses d'esports d'aigua i de ciclisme. La visita de major rang institucional, però, va ser amb el president del Comitè Olímpic del país, Gou Zhongwen, que també és el ministre d'Esports.

Durant el viatge, es va acordar que la ciutat serà el lloc d'entrenament per als esportistes olímpics de rem i piragüisme. Es prepararan per als jocs de Pequín del 2020 i París, el 2024. Seran uns 80 esportistes entre les dues disciplines que s'entrenaran a la ciutat amb estades de sis mesos i durant un període de sis anys. Fins ara ho feien amb visats de 90 dies però s'està treballant amb l'Estat per ampliar-ho a sis mesos. Per aconseguir-ho, es vol incloure també l'aprenentatge d'un idioma que justificaria allargar el permís. A més a més, també s'estan preparant els visats de 30 ciclistes de BTT perquè vinguin a entrenar a Banyoles com a prova. Un model de ciutat esportiva «exportable» a les províncies xineses.

Noguer va donar a conèixer els detalls dels projectes esportius i va subratllar el «reconeixement» que les autoritats xineses han fet al model esportiu de la ciutat. De fet, s'està estudiant convertir Banyoles en base permanent d'entrenament d'aquestes modalitats esportives, el que permetria tenir uns 150 esportistes fixes.

Per altra banda, des de la Xina també s'ha demanat a Banyoles que elabori un dossier en què s'expliqui el model de ciutat per poder-lo «exportar» a les 32 províncies xineses. «Amb 19.000 habitants, es practiquen 25 esports i hi ha la coordinació amb tots els clubs», va assenyalar l'alcalde, tot recordant que la ciutat s'ha guanyat un prestigi gràcies a les competicions internacionals que acull cada any, donant-la a conèixer al món. «L'Estany de Banyoles és un dels millors camps de regates del món», va destacar Noguer.

El projecte més ambiciós, però, és entrenar i formar 40 joves d'entre 15 i 18 anys perquè siguin el planter dels futurs equips olímpics de bàsquet i futbol. El president del Comitè Olímpic de la Xina va explicar a Noguer i Congost que l'objectiu és que aprenguin la metodologia esportiva i que es formin amb el sistema educatiu occidental.

Per a Miquel Noguer aquest és un «repte important», ja que no només comporta anar allà i seleccionar els joves amb més potencial, sinó també acordar amb la Generalitat els estudis que farien a Banyoles. Noguer va explicar que les autoritats xineses voldrien tenir-ho en marxa per als pròxims mesos, però va admetre que és un «projecte de llarg recorregut» i que cal «madurar-ho» per garantir la seva aplicació.

Finalment, Miquel Noguer també va destacar que és «molt important» per a la ciutat pel revulsiu econòmic que comportaria amb allotjaments, dietes i transport. Per això, s'està treballant també amb l'empresa banyolina Agenda Sports?s, que és qui fins ara ha organitzat les estades amb els esportistes xinesos.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook