Maçanet de Cabrenys és un dels pobles de la demarcació on anar amb bicicleta i pujar muntanyes es converteix en un privilegi. El massís de les Salines no passa per alt i una de les competicions de ciclisme que s’hi organitzen, d’enduro, té opcions serioses d’acollir els dos pròxims anys una de les proves que té el Campionat d’Europa i la Copa del Món. Aquesta modalitat de ciclisme de muntanya ja fa vuit anys que està arrelada en el municipi a través de l’Enduro BTT Les Salines, que organitza el Tramuntana X-Trem i que ja sol acollir els millors cor­redors d’aquesta disciplina.

Per ser una de les quatre seus de l’Europeu, el març del 2019, Maçanet ha d’acabar de desbancar Lousã (Portugal). «És un David contra Goliat; ells tenen un potencial econòmic molt bèstia, però nosaltres destaquem per la participació i la qualitat», apunta Jep Coromines, director de la prova maçanetenca, en una entrevista en el Setmanari de l'Alt Empordà. Pel camí, han caigut una desena de seus i les altres tres confirmades seran a França, Itàlia i Escòcia.

Pressupost d’uns 40.000 euros

El 2019, l’Europeu que fins ara organitzava l’Enduro World Series també comptarà amb la cogestió de la prestigiosa Unió Ciclista Internacional (UCI). Rebre una prova d’aquestes característiques suposa acollir prop de 400 ciclistes i tenir un pressupost d’uns 40.000 euros, que Maçanet té la previsió de cobrir en cas que acabi sent escollida. No seria la primera vegada que el poble rep una cursa ciclista de caràcter continental, ja que el 2011 va ser seu de l’Europeu de descens, una modalitat que ja no es fa a Maçanet.

El següent repte que es marca el Tramuntana X-Trem és ser una de les nou seus de la Copa del Món en el calendari del 2020.

De frança, Anglaterra, Nova Zelanda...

L’elit de l’enduro ha passat per les Salines, com els francesos Damien Oton, Cedric Gracia, Remy Absalon, Clementz, Anne Caroline Chausson, el neozelandès Keegan Writgh o l’anglesa Becky Cook.

Maçanet es planteja acollir una cursa d'e-bikes, el «futur de la BTT»

Les bicicletes elèctriques no tenen la mateixa capacitat que les d’enduro, però cada cop tenen més adeptes a la comarca, ajuden els ciclistes a pedalar amb menys esforç i permeten agafar aquest vehicle en cas d’estar minvat físicament. «El futur de la BTT són les e-bikes», afirma Jep Coromines, director tècnic de l’Enduro BTT Les Salines, de Maçanet, i que al llarg de la seva vida ha treballat en diferents disciplines de la bicicleta de muntanya.

L’auge de les e-bikes es demostra en curses com L’Esparrecada de Sant Climent Sescebes, que en la seva setena edició, el maig passat, d’entre els premis es distingien els més ràpids en bicicletes elèctriques. Actualment, a la comarca, no hi ha cap cursa ciclista exclusiva només per a e-bikes, però Maçanet de Cabrenys es planteja organitzar-ne una el 2019. Uns dels seus impulsors serien en Marc i la Viviane, que dirigeixen E-bikes Tramuntana. Aquesta empresa, creada el març passat a Maçanet mateix, lloga bicicletes elèctriques a partir de 25 euros que inclou la bicicleta amb la bateria carregada al 100%, el mapa físic de la ruta que esculls i un cadenat, entre altres opcions.

El Futbolgolf també opta a rebre una prova continental

Les competicions de caràcter europeu s’han fixat amb Maçanet de Cabrenys. No només l’enduro de BTT hi opta, ja que recentment el Futbolgolf Catalunya també ha rebut una sol·licitud. Les instal·lacions de futbolgolf maçanetenques podrien ser, el 2019, l’escenari del Campionat d’Europa. Aquesta prova és itinerant i Maria Valls, una de les quatre sòcies de l’entitat, explica que «ens ho pensarem, té un prestigi internacional». El 2010, en els camps de Maçanet ja es va disputar el Mundial de futbolgolf. ll. r. maçanet de cabrenys