Pablo Piovan, un argentí de 38 anys afincat des de principis de segle a les comarques gironines, i que ha jugat amb el Cassà, el Llagostera i el Caldes, entre d'altres, és un habitual de Montilivi, al costat del seu fill. Avui, però, no veurà el Girona-Leganés perquè a 10.500 quilòmetres, a Buenos Aires, hi ha un Boca-River (21.00, hora catalana) que, des de fa dies, té l'Argentina en estat de xoc. Si ja de per si aquest gran clàssic desperta passions, què es pot dir quan hi ha en joc un títol continental com la Copa Libertadores? «És com si el Barça i el Madrid juguéssin la final de la Champions», detalla per ràpidament afegir que «per com es viu el futbol a l'Argentina, allà la bogeria pel partit encara és més gran». El jugador del Palamós Lucas Allende, que va venir a viure a Lloret quan tenia 5 anys, ho confirma: «és la final somiada, el partit que qualsevol futbolista argentí voldria jugar».

El partit entre Boca Juniors i River Plate es podrà seguir per Movistar+ des de La Bombonera, amb les entrades esgotades. Aquesta és l'última edició de la Copa Libertadores en què la final es juga a doble partit. Per tant, passi el que passi avui caldrà esperar fins el 24 de novembre al Monumental per conèixer el nom del campió. És també la primera vegada en la història d'aquest torneig en que dos conjunts argentins disputin la seva eliminatòria definitiva.

La bogeria a Buenos Aires en particular, però per extensió a tota l'Argentina és absoluta. Piovan està en contacte permanent amb la familia «i no es parla de res més». Amb entrades valorades en 1.000 dòlars, uns 882 euros, en un país on un salari mitjà podria estar en els 600 o 700 «sé de gent que s'ha arribat a vendre el cotxe per poder comprar l'entrada i anar al partit». Pablo Piovan és de Rosario i amb 18 anys, en no poder fer carrera professional a l'Argentina, va aprofitar el seu passaport italià per provar fortuna al Pàdova, de la tercera divisió. Allà hi va jugar un any i mig i quan en va sortir, i durant una estada a Platja d'Aro per visitar un oncle, va conèixer la seva dona i es va acabar establint aquí. Ell és de Boca tot i que «el pare i la germana són de River». «El país està fotut però partits de futbol com aquest motiven i animen el poble», assegura. Piovan veu els seus «favorits» perquè «Boca és com el Madrid, quan arriba a les finals no les perd i a més té més experiència», afirma.

Lucas Allende també és de Boca Juniors «per tot el que significa i ha significat» i creu que aquesta és «la final somiada, a conseqüència del creixement que ha tingut el futbol argentí els últims anys». Espera la victòria del seu equip però alerta: «és una final i pot passar de tot».