Figueres ha aprofitat la celebració de la diada de Tots Sants per dur a terme el bateig simbòlic dels dos pavellons esportius municipals amb el nom dels desapareguts Rafel Mora i Roser Llop. L'acte ha tingut lloc, aquest dijous, al mateix temps que les dues instal·lacions celebraven diversos partits amistosos de bàsquet, esport en el qual els dos personatges van destacar en vida.

Aquest bateig ha estat el fruit d'una proposta consensuada per la Comissió Municipal del Nomenclàtor, amb la complicitat dels clubs Adepaf i Escolàpies, i aprovada per unanimitat per tots els grups representats en el plenari.

L'acte es va iniciar al pavelló vell i va continuar al poliesportiu amb la presència dels familiars dels dos personatges. La glossa dels mateixos va anar a càrrec del periodista i director del setmanari de l'Alt Empordà, Santi Coll. També van parlar Joan Carles Mora, fill de l'entrenador, i Marià Llop i Bet Brugada, germà i cunyada de la jugadora. Brugada també va ser companya del mític equip figuerenc de La Casera.

L'homenatge va continuar amb els parlaments del delegat territorial de la Federació Catalana de Bàsquet, Xevi Santaló; el regidor d'Esports, Jordi Masquef i l'alcaldessa Marta Felip, en el que va ser el seu darrer acte oficial després d'haver presentat la renúncia al càrrec. També hi van ser presents els presidents dels dos clubs figuerencs, Oriol Rabert (Adepaf) i Ramon Pastoret (Escolàpies).

El bateig dels pavellons ha servit per obrir el programa d'activitats de Figueres com a Ciutat del Bàsquet Català 2020.

Rafel Mora, un tècnic irrepetible

Rafel Mora ho va ser tot en tres fronts que ell mateix es va encarregar de consolidar amb la seva predisposició innata per fer-ho tot bé: la família, la docència i l’esport. I d’això en pot donar fidel testimoni la seva dona Assumpció Torrent. La dona i els fills van ser el seu nord. Segurament per això Assumpció va compartir amb ell moltes hores de viatges i de nervis a les banquetes. Els fills també van deixar petjada sota la cistella.

Nascut a Sant Cugat del Vallès, va morir d’accident quan tot just tenia 55 anys. Entre Llançà i Figueres, ironies del destí.

Com a jugador, formà part amb lletres d’or a la història del CB Grifeu i del CB Adepaf. Com a entrenador, el trobem dirigint amb mà de ferro constant, el treball de La Casera, l’Adepaf, les diferents seleccions catalanes i espanyoles que va comandar, l’equip professional del Valvi Girona i un llarg etcètera més d’esforços personals que ell va saber convertir en èxits d’equip.

En l’àmbit docent, el seu treball a La Salle com a professor d’Educació Física encara es recordat avui dia.

L’escorta internacional

Nascuda a Figueres el 6 de Maig de 1961, Roser Llop va aconseguir ser un referent dins el món del bàsquet femení estatal. Es va iniciar a les Escolàpies, de ben petita. De la mà d’en Rafel Mora, va formar part del mític equip de La Casera i l’Adepaf abans de fer el salt als millors equips de la lliga espanyola.

Roser va guanyar dos campionats d’Espanya de categoria júnior, tres Lligues Espanyoles, una copa de la Reina i dues Lligues Catalanes. 65 vegades internacional amb la selecció espanyola. El 1987 va jugar el Campionat d’Europa. Està considerada, juntament amb la també figuerenca Anna Junyer, entre les millors jugadores de la història del bàsquet estatal.

Roser Llop ens va deixar el 13 de febrer de 2001 amb 39 anys, després de crear una nova família a Euskadi sense perdre de vista la seva de Figueres.