«Fora de casa, a Europa no hi ha cap partit fàcil». Èric Surís no es cansa de repetir-ho i ara, després de la soferta victòria del seu equip contra l'Uniao Sportiva (71-80) tindrà més motius per recordar-ho.

Jugar al mig de l'Atlàntic ?les Açores pertanyen a Portugal, però estan 1.500 quilòmetres més a l'oest que Lisboa? no és gens habitual. Ni còmode. Les jugadores hi arriben el dia abans després d'onze hores de viatge i, sense temps d'acostumar-se al canvi horari (allà són dues hores menys) han d'entrar a la pista i guanyar, sí o sí, un rival estrany en què no està gaire clar qui juga de base o qui juga per dins i on totes, o gairebé totes, tiren de tres punts... I, a sobre, amb un arbitratge europeu que sempre deixa alguna decisió sorprenent. Ahir, per exemple, Shay Murphy va veure com en el primer quart li assenyalaven una falta en atac absolutament surrealista quan estava acabant un contracop davant una rival contra qui en cap moment va arribar a topar-hi.

Amb aquest panorama, l'Uni va començar el partit amb uns percentatges d'encerts molts baixos. Errades en tirs alliberats, algunes pilotes perdudes i una certa sensació de descontrol (al final del primer quart: un escarransit 12-12). Les gironines, amb molta més presència física prop de cistella, tenien clarament decantada la lluita pel rebot però aquesta diferència no s'acaba traduint en la possibilitat de trencar el partit. Abans del descans, les gironines van tenir dos moments per marxar. Però mai van arribar a la barrera dels deu punts de marge. Dos tirs lliures de Murphy semblaven obrir una petita escletxa, 21-28, però les portugueses amb Seilund de base i sortint bé al contracop van salvar els mobles abans del descans (33-36).

L'Uni va tornar dels vestidors amb les idees més clares. Sobretot una: entrar pilotes interiors a Nadia Colhado. La pivot brasilera va ser la protagonista dels primers atacs gironins, aconseguint sempre bàsquet o falta, i quan l'Uniao Sportiva va intentar taponar aquesta via d'aigua posant-se a defensar en zona, Shay Murphy les va acabar d'executar. La veterana tiradora nord-americana ja portava 21 punts al final del tercer quart quan l'Uni ja havia marxat de 15 en el marcador (50-65). En el darrer quart, però, les portugueses es van negar a tirar la tovallola. A dos minuts per acabar el partit, l'Uniao Sportiva s'han posat a només cinc punts (69-74). Un nou bàsquet de Murphy, 24 punts al final, va destensar la situació i, al final, victòria per 9 punts (71-80).