Sense Leo Messi ni Cristiano Ronaldo onze anys després, amb el Reial Madrid fora dels llocs europeus i el seu entrenador, Julen Lopetegui, qüestionat; i amb el Barça disposat a donar-li una bona estocada als blancs, arriba al Camp Nou un clàssic diferent. Les dinàmiques i les percepcions no serveixen per a res en un Barça-Madrid, un espectacle davant el qual poques vegades val l'estat de forma o les ratxes positives d'uns o d'altres, ja que, com assegura el tòpic, tot pot passar.

Agafant-nos a moments i sensacions, el Barcelona, encara sense Messi, seria favorit davant un Reial Madrid ple de dubtes, amb un joc pobre, sense gol i amb el seu entrenador assenyalat. Una victòria blaugrana obriria encara més la ferida madridista, però si els de Lopetegui guanyen, els dubtes canviaran de color.

Les absències de Leo Messi i de Cristiano Ronaldo, els grans referents dels dos equips, marquen el duel. En el cas del blaugrana per una lesió en el radi del braç dret, en el del portuguès perquè va abandonar el Madrid per emprendre nous reptes en el Juventus de Torí. Els dos han monopolitzat el clàssic des de la temporada 2008/09. Fins avui. Dominadors del món, van ser la imatge del partit en tot el planeta. Dels 32 darrers precedents no se'n van perdre cap. En el bagatge golejador, Leo va superar Cristiano.

La prova que les percepcions són un brindis al sol en els clàssics es demostra a partir de l'estadística, ja que en l'última dècada el Barça ha aconseguit millors resultats al Santiago Bernabéu que el Reial Madrid i els blancs han aconseguit sumar més que els blaugranes en el Camp Nou.

La principal incògnita de l'equip d'Ernesto Valverde tornarà a ser qui substituirà en l'onze Leo Messi. Tot fa indicar que després del positiu assaig davant l'Inter de Milà, el Barça repetirà alineació i serà Rafinha Alcántara el qui ocuparà el lloc de l'argentí. Llevat de sorpreses, Valverde comptarà amb la parella de centrals (Piqué i Lenglet) davant les baixes per lesió d'Umtiti i de Vermaelen; Sergi Roberto i Alba seran els laterals; Busquets portarà el timó en el mig del camp, amb Rakitic per la dreta i Arthur per l'esquerra. Al davant, si com sembla Rafinha torna a ser titular, els altres atacants seran el brasiler Philippe Coutinho i l'uruguaià Luis Suárez.

Per al Reial Madrid el duel representa l'última bala de Lopetegui, amb els jugadors sostenint la figura del seu tècnic, sense el desig d'un relleu a la banqueta, però la necessitat d'un bon resultat i un canvi d'imatge per fer un gir a la dinàmica i reforçar la figura qüestionada per la directiva madridista. A la falta de gol, tancada la seva ratxa de 8 hores i un minut sense marcar, se li ha sumat la falta de confiança per la mala dinàmica de resultats. Un punt aconseguit dels últims dotze. Un mes i sis dies sense vèncer a la Lliga Santander. La resurrecció davant l'etern rival sempre té més valor per a la confiança i el Reial Madrid no ha perdut en les seves quatre últimes visites al Camp Nou. Vulnerable davant de qualsevol equip, acumula dues derrotes consecutives davant conjunts d'una altra Lliga com l'Alabès i el Llevant.

Amb la idea de jugar amb velocitat i intentar sorprendre el Barcelona mitjançant els contraatacs apareix la figura de Gareth Bale com a clau. Els seus problemes musculars han provocat una baixada en el seu rendiment i lideratge. És la gran esperança ofensiva de Lopetegui, que apostarà per Karim Benzema i un Isco lluny del seu millor to físic en atac. L'únic dubte de l'onze radica en el lateral dret, on el Reial Madrid presenta la seva única absència per lesió, Dani Carvajal. L'experiència de Nacho, el seu relleu, en aquests duels s'imposarà a la joventut d'Álvaro Odriozola. Una derrota pot provocar la fi d'una breu etapa de Lopetegui a la banqueta madridista. Serà un gran partit. El millor que es pot veure en tot el món.