Uns problemes de salut han obligat al mític Josep Arxer a posar punt i final a la seva etapa com a encarregat del Palamós, que s'ha allargat durant més de tres dècades: 34 anys. El passat diumenge, la figura d'Arxer no era en el lloc habitual, a la banqueta, sinó en un seient de la Tribuna de l'estadi, disposat a veure el partit del degà contra La Jonquera des d'una perspectiva, la de simple aficionat, a la qual no hi està gens acostumat.

Les botes dels futbolistes que tantes vegades ha remenat i enllustrat pels budells de l'estadi, ja no passaran per les mans de l'històric encarregat del degà perquè ara és ell qui penja els hàbits després de 34 anys de dedicació i amor al club de la seva vida. Amb el xandall del Palamós i l'escut al pit, Josep Arxer, mira el partit Palamós-La Jonquera, ja no viu el dia a dia com feia fa pocs dies, però, intenta no perdre's cap partit del seu equip i fins i tot cada quinze dies puja a l'autocar. L'avi del Palamós admet que posa el punt i final després d'una llarga etapa al club que va començar l'any 1984. Segons Josep Arxer, «m'hauria agradat poder aguantar una mica més però per qüestions de saltut ho haig de deixar».

De fet, a principis del mes d'octubre, la Penya Sport, ja enviava un missatge d'ànims a Arxer dient que «ens hem assabentat que en Josep Arxer està de baixa per motius de salut, des de la Penya li volem donar tot el nostre ànim i que es recuperi ràpidament perquè torni a estar entre nosaltres». «Ens continuarem veient per aquí», assegura. L'adeu d'Arxer, però, no es definitiu perquè com tantes vegades ha fet es resisteix a deixar el degà: «aquesta ha estat la meva última temporada, però vindré com a col·laborador i a ajudar en el que pugui», assegura tot admetent que «la sensació que tinc és d'enyorament, trobo a faltar els entrenaments i el caliu que em donaven els jugadors».

Els millors anys

Durant 34 anys, Arxer n'ha vist de tots els colors al Palamós CF i ha viscut situtacions de tota mena, va viure l'etapa amb l'excèntric Dimitri Piterman, un home que de cara a l'opinió pública tenia una imatge dictatorial i unes maneres sovint poc educades, però, com admet Arxer, «amb ell els jugadors vivien i els tractava molt bé». Això sí, preguntat per quina ha estat la millor època que ha viscut al club, no ho dubta gens ni mica: «els millors anys, els més feliços els vaig viure al camp vell del Carrer Cervantes amb els ascensos seguits des de Regional fins a Segona A».

Aquell SuperPalamós que jugava en un camp de terra el va meravellar, per això, no dubta en assenyalar Waldo Ramos com el tècnic que més l'ha marcat i a Pep Mercader «El Mestre» com el seu futbolista preferit. Pel que fa als presidents, Josep Arxer, podria destacar perfectament a l'estimat Emili Caballero, un dels artífexs de l'època daurada dels groc i blaus, però, assegura que «no és fàcil ser president del Palamós». Per aquest motiu, diu que sent «agraïment per a tots perquè més bé o més malament tots han intentat fer-ho el millor possible». Per això, Arxer, que sempre s'ha mostrat discret i respectuós amb el treball de les directives, assegura que tot i l'enrenou que viu el degà pel procés electoral, «prefereixo no opinar respecte a la polèmica institucional».

L'any 2015, l'Ajuntament de Palamós li va atorgar a Josep Arxer la Medalla de l'Esport Palamosí per tants anys de dedicació a un club de la vila i a una persona que lluny dels protagonismes sempre s'ha mantingut en un segon pla, fent una feina fosca, poc agraïda, però, molt valorada pels futbolistes. De fet, exjugadors amb pes dins el degà com Eduardo Vílchez no han dubtat en qualificar a Arxer «com un dels nostres», o també a l'exporter, Joan Bayona, que assegura «és un luxe per a qualsevol club, sempre preocupat que no ens faltés res, en Josep és d'aquella gent que fa gran a una institució».

L'actual capità, el defensa David Cano defineix a Arxer de la següent manera: «compromís, estima, treball i una vida dedicada al club, ets part del Palamós i et trobarem a faltar». En un club que en els últims mesos ha mostrat la seva divisió, una figura com la de Josep Arxer és capaç d'unir a tothom amb els seus elogis cap a ell.