Darmstadt, una localitat alemanya de 150.000 habitants situada a mitja hora de Frankfurt, veurà aquest dissabte l'històric debut del Citylift Girona CH a Europa, a l'Eurocup, l'antiga Copa de la CERS. Però aquesta ciutat no és ni molt menys desconeguda pel club, que durant la dècada dels 50 del segle passat l'havia visitada diversos cops per fer-hi exhibicions d'hoquei, capitanejat per August Serra. De fet, la relació entre Darmstadt i Girona inclou diversos intercanvis de visites, amb partits a tots dos llocs. La pista de Vista Alegre, per exemple, va ser l'escenari l'11 de juliol de 1953 d'una gran nit de patinatge amb la disputa d'un Girona - Darmstadter TUS 1846 que, al descans, va incloure l'actuació de dues patinadores arribades també d'Alemanya. És el primer precedent amb constància escrita: «Gran partit internacional aquesta nit. Ahir van arribar els jugadors alemanys de Darmstadt que aquesta nit han de deparar al públic gironí un gran espectacle d'hoquei», destacava l'edició d'aquell dia de Los Sitios. El 18 de juliol del mateix any els dos mateixos protagonistes s'enfrontaven a la pista de Salt.

El Girona, com a pioner de l'hoquei a Catalunya i a Espanya, gaudia d'un gran cartell internacional als anys 40 i 50 (el club es va fundar l'octubre de 1940). I amb jugadors com August Serra, Juan Ferran, Isidro Escriche, Luis Ferrer, Luis Triola i Àngel Vilar, era reclamat en moltes ciutats europees com Stuttgart, Bordeus, Lisboa o Zurich per fer-hi exhibicions. També a Darmstadt on, per exemple, el Girona els va tornar la visita que els havien fet l'estiu de 1953. Així, el 22 de maig de 1956 el Girona feia gira per Alemanya. I vencia per 4-10 l'Ober Darmstadt, municipi situat en el districte de Darmstadt-Dieburg. «El Girona CH es presenta a Darmstadt amb una rica plantilla», es podia llegir al diari Darmstadter Echo. 62 anys després l'equip gironí hi tornarà en competició oficial.

Aquest dissabte a les 20.00 el rival europeu del Girona serà l'RSC Darmstadt, fundat el 1948, però que no és el mateix amb qui s'havia enfrontat més de mig segle enrere. En aquelles ocasions s'enfrontava a un equip amb seu a l'extrem est de la ciutat, al costat del llac Woog, conegut com a Darmstadter TUS 1846, o amb l'Ober-Darmstadt. L'hoquei és un dels esports més populars d'aquesta zona i el partit amb el Girona ja s'ha començat a promocionar a través de les xarxes socials. Aquesta temporada l'RSC Darmstadt ha perdut els dos partits de Bundeslliga que ha disputat.

El retorn de Pelicano

El debut a Europa motiva, i de quina manera, el Citylift Girona. L'expedició vola divendres al vespre des de Vilobí a Alemanya i el tècnic Ramon Benito contempla poder-se endur un Raúl Pelicano que ja ha deixat enrere la seva lesió al menisc, que el va obligar a passar pel quiròfan en la primera setmana de pretemporada. «Pot ser que reaparegui i comenci a acumular minuts», deia ahir el preparador. El Girona tampoc ha acabat de complir les expectatives en el seu inici a l'OK Lliga (un triomf, un empat i dues derrotes), però Benito considera que en bona part la responsabilitat ha estat per les baixes que tenia. Amb Torner ja a disposició, i ara també Pelicano, espera fer un pas endavant. A qui encara li queda una setmana, com a mínim, és a Manel Garcia.

«Ara és el moment de gaudir del que ens vam guanyar l'any passat. L'equip no tira com esperàvem per les lesions i algun mal resultat i per això ens va bé afrontar una competició diferent amb una il·lusió diferent, amb ganes d'arribar el més lluny possible, tot i que ens ha tocat una banda del quadre molt complicada, on ens trobaríem el Lleida i, més tard, el Barcelos», destaca Benito. El tècnic veu factible eliminar el Darmstadt, «però nosaltres viatjarem amb la màxima humilitat».