Robert Gesink és un reconegut ciclista holandès del Lotto Jumbo que viu des de fa anys al centre de Girona i que dilluns, en veure el tuit de la seva dona, no va dubtar a sortir a ajudar a buscar el seu compatriota Steven de Jongh per les carreteres de les Gavarres. Hores més tard, amb l'actual director del Trek ja localitzat i recuperant-se a l´hospital Josep Trueta, Gesink apuntava que «l´Strava ens va ensenyar la direcció correcta». Ahir a la tarda, poc després que el seu marit rebés l´alta al Trueta, en declaracions al principal diari holandès De Telegraaf, la dona de De Jongh, Renee Meijer, explicava que «gràcies a la informació de l'Strava el vam poder localitzar i l'Steven segueix viu».

Gesink i Meijer es referien a una aplicació, l'Strava, molt popular arreu del món entre milions de ciclistes i corredors que permet guardar, compartir i també veure on-line els recorreguts i els temps en entrenaments, curses... I aquesta utilitat de l'Strava, la de veure en directe el recorregut i la localització de la persona que l'està fent servir, és la que segurament va salvar la vida a Steven de Jongh. Les dades de l'aplicació van determinar que el dispositiu de l´exciclista holandès de 44 anys va deixar de funcionar en el quilòmetre cinc de la carretera de la Ganga. I allà es va focalitzar la recerca fins a trobar-lo inconscient en el quilòmetre 10,5 set hores més tard que De Jong hagués sortit de Calonge. «Mossos i Bombers són herois de veritat», escrivia Gesink a les xarxes socials. El desplegament conjunt per trobar De Jongh segurament li va salvar la vida, perquè, menys d'un parell d'hores més tard del moment en què va ser localitzat, ja s'hauria fet fosc i trobar el ciclista, que estava inconscient en un marge, hauria estat molt més complicat. Les «pistes» aportades per l´Strava van acotar el perímetre de recerca i una patrulla dels Mossos va trobar De Jongh evitant que la desaparició de l´excorredor s'allargués fins a la nit, circumstància que podria haver resultat molt perjudicial per a l'exciclista.

«Steven ha estat increïblement afortunat, té problemes per mantenir oberts els ulls i molts mals de cap...», explicava la dona del ciclista ahir a la tarda al De Telegraaf en unes declaracions en les quals no amagava els mals moments que havia passat: «Pensava que l´havia perdut per sempre».

Steven de Jongh va rebre l'alta ahir a la tarda de l'hospital Josep Trueta, però, com a conseqüència de la commoció cerebral que va patir, no recorda bé com va anar l'accident. En principi, fonts dels Mossos d'Esquadra descartaven ahir que hi hagués indicis de la intervenció d'un altre vehicle, amb la qual cosa perd pes la possibilitat d'un atropellament. La policia catalana manté oberta la investigació sobre el que va passar a Steven de Jongh dilluns al matí a la carretera de la Ganga.