El Saló de Plens de l'Ajuntament de Figueres ha estat l'escenari, aquest dimarts al migdia, de l'acte protocol·lari de presentació de la ciutat com a Ciutat del Bàsquet Català del 2020. El tret de sortida de l'esdeveniment ha comptat amb la presència i els parlaments del president de la Federació Catalana de Bàsquet i de la Fundació Bàsquet Català; del tinent d'alcalde i regidor d'Esports, Jordi Masquef; el delegat territorial de la Federació a Girona, Xevi Santaló, i els presidents dels dos clubs de bàsquet locals, Oriol Rabert per part de l'Adepaf i Ramon Pastoret per part del CB Escolàpies.

La capitalitat figuerenca començarà a caminar el pròxim dia de Tots Sants, quan l'Ajuntament i els clubs rendiran homenatge a dos dels personatges clau en la història de l'esport de la cistella de casa nostra, l'entrenador Rafel Mora i la jugadora Roser Llop. La ciutat batejarà els pavellons esportius municipals amb el seu nom.

Joan Fa no té dubtes "que Figueres serà una gran capital del bàsquet, pel potencial que té la ciutat". Xevi Santaló reconeix que el municipi "mereixia aquesta oportunitat des de fa temps".

Els dos clubs figuerencs han apuntat un extens calendari d'activitats per a "promoure el nostre esport". L'Adepaf planteja, fins i tot, el repte d'aconseguir "un Rècord Guinness amb algun tema relacionat amb la cistella", segons Oriol Rabert. Escolàpies farà "tot el que calgui per potenciar l'esport de base, que és la nostra raó de ser", segons Ramon Pastoret.

Jordi Masquef considera que la capitalitat "és la culminació d'una feina brillant que fan aquests dos clubs, no només per formar esportistes, sinó també per formar els futurs ciutadans de Figueres".