Maria La Torre té 100 anys, els va fer dimarts passat, i ahir va participar en la Cursa de la Dona de Girona acompanyada de filles, netes... De diferents generacions de dones de la seva mateixa família que corrent, caminant o empenyent la cadira de rodes de la Maria van completar els cinc quilòmetres del recorregut d'una cursa que, amb només cinc edicions, ja s'ha convertit en un clàssic. Mares amb filles, àvies, amigues, companyes de feina, nenes petites amb la seva tieta, més joves, atletes semiprofessionals que acaben la cursa quan les últimes encara havien avançat ben pocs metres, grups de dones que parlen més que corren, moltes caminant... D'una manera o altra, i superant la por a la pluja, gairebé 7.500 dones van participar ahir en la cinquena edició de la Cursa de la Dona que, si en els dos últims anys havia batut el rècord de la cursa popular amb més participants de la història de Girona, ahir es va tornar a superar. Prop de 7.500 dones van conformar una inacabable marea lila. El color de la samarreta d'aquest any va omplir de color els carrers de la ciutat ahir al matí en una nova edició de la cita promoguda per Esports Parra. «La Cursa de la Dona és una gran festa i té un públic molt fidel que ha tornat a respondre amb aquest nou èxit», destacava el regidor d'Esports de Girona, Josep Pujols, qui recordava que «els caps de setmana Girona bull amb l'esport, des del futbol al bàsquet, passant per les curses populars».

La forta pluja que va caure uns minuts abans de començar va fer aparèixer alguns dubtes a més d'una en el moment de treure's la dessuadora i anar cap a la sortida. Però els organitzadors tenien clar que la cursa no s'hauria de suspendre. I el temps els va acabar donant la raó. La forta pluja de tres quarts de deu del matí es va convertir en unes poques gotes just després d'haver començat la cursa, i les corredores que van arribar al passeig de la Copa amb un temps que voltava els trenta minuts ja ho van fer acompanyades per la tímida escalfor d'un sol que es començava a atrevir a deixar-se mig veure.

Menys sol va tenir la banyolina Marina Guerrero que, quan encara moltes participants havien fet poc més que posar-se a caminar en aquesta gran màquina pesada que és una sortida de 7.000 corredores, ja enfilava la recta d'arribada. Guerrero, germana petita de l'olímpica Esther, i també destacada migfondista, va pujar a l'esgraó més alt del podi acompanyada de Maria Carmen Rodríguez i de Berta Bover. «A Girona hem abocat esforços per promoure tant l'esport com l'activitat física entre les noies joves i les dones en general», apuntava Josep Pujols, que va ser un dels encarregats d'entregar els premis al costat de l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, o del diputat d'Esports, Carles Salgàs, entre altres representants dels organitzadors i els patrocinadors de la Cursa de la Dona de Girona.

Els premis per a les tres primeres no varen ser els únics del dia, perquè, lògicament, Maria La Torre va tenir el seu reconeixement per ser la participant de més edat; mentre que Noa Morera, nascuda el passat 30 d'agost, també va pujar a l'escenari per rebre, acompanyada dels seus pares, el premi a la participant més jove d'aquesta cinquena edició de la Cursa de la Dona de Girona, que destinarà una part dels seus beneficis al programa «Guapes i valentes» de la Fundació Oncolliga Girona i a l'IdibGi (Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Doctor Josep Trueta).

Un clàssic de la Cursa de la Dona són les corredores que fan la prova disfressades. Ahir, per exemple, van acaparar mirades un grup d'amigues que van córrer vestides de núvia. Just després de creuar la línia d'arribada, una d'elles explicava a l' speaker de la prova que feia poc que s'havia casat a Bali i que les seves amigues, com que no les havia convidat a casament, van decidir «regalar-me» l'experiència de fer la cursa juntes i vestides de núvia. El concurs de les millor disfresses, però, el van guanyar les Girunneres amb les seves «Bombolletes de cava», seguides de les «Wonder women» i de les «Lacasitos».