Són cinc minuts, només cinc, en els quals ho donen tot sobre la pista buscant una execució perfecte del disc. Després la decisió està en mans dels jutges. Dissabte, al Vendéspace de La Vendée, a França, les patinadores del CPA Olot i del CPA Girona es tornaran a batre per buscar, aquesta vegada, la glòria mundial. Un sabor que ja han tastat d'altres vegades i que sempre ve de gust repetir. A l'equip gar­rotxí Anna Quintana i Xènia Pastoret són les que més metalls acumulen i les que més cops han participat en campionats del món. Aquest serà el quinzè Mundial per a Quintana i el desè per a Pastoret, que entre les dues acumulen 18 ors, 4 plates i un bronze. L'eclosió del CPA Girona és més recent (el primer campionat del món el van disputar el 2015, amb un tercer lloc). Juliana Giovanardi, Dèlia Valentí i Laura Bautista són les que han viscut les dues plates i el bronze que l'equip de Nuri Soler ha obtingut des d'aleshores. I ja frisen per afrontar dissabte la seva quarta participació.

El pessigolleig de veure cada dia més a prop la competició més important de l'any no es pot evitar, per molt que ja estiguin curtides en mil batalles. És clar que patinar, per a totes elles, és molt més que guanyar una medalla, però a l'hora de competir sempre s'ha d'aspirar al màxim. «L'esport va donat molts valors com a persona i el patinatge en particular m'ha fet crèixer i m'ha donat l'esperit de superació», explica la més veterana de totes, Anna Quintana, que té un palmarès que fa caure d'esquena: 11 ors, 2 plates i un bronze des que el 2003 va començar l'aventura dels grups de xou amb el CPA Olot de la mà amb el coreògraf Ricard Planiol i l'ara entrenadora, i aleshores patinadora, Esther Fàbrega. «El ball que fem ara no té res a veure amb aquell primer disc ni en ritme ni en dificultat ni en execució. Hem crescut en tot i ara el nivell és molt més alt», assegura amb l'autoritat que li dona l'experiència. Amb 32 anys assegura que té corda per continuar: «de moment tot i que és molt sacrificat haver de combinar el patinatge amb la feina i la família, tot el que m'agrada d'aquest esport pesa més que no la part que em fa més mandra o que és més negativa, i mentre la balança tombi cap a aquest costat, seguiré patinant».

El primer Mundial per a Xènia Pastoret va ser el de 2009, a Friburg, amb el disc Seducció. Des d'aleshores que, com el CPA Olot, no es mou del podi, acumulant 7 ors i 2 plates. Amb 24 anys treballa de monitora de menjador. I durant la setmana dedica unes vuit hores als entrenaments, que poden ser moltes més quan s'acosten competicions importants. Sense mirar caps de setmana ni festius, que és quan poden treballar plegades. Com Quintana opina que els nervis «hi són sempre abans d'un Mundial, per molt que ja hi tinguis àmplia experiència» i també considera que «el nivell cada cop és més alt». Dissabte també serà a La Vendeé defensant Sense opcions, que aquest any ha guanyat els campionats de Girona, Catalunya i Europa.

L'alternativa és a casa

Al campionat d'Espanya d'aquest 2018 hi va saltar la sorpresa: per primera vegada el CPA Girona superava el CPA Olot en una competició i s'adjudicava el títol. Va ser un punt d'inflexió viscut amb eufòria dins l'equip de Nuri Soler, que no obstant això, a l'Europeu va haver de tastar la cara amarga de l'esport amb una inesperada quarta posició que els manté encara sense haver-se penjat cap metall en aquest campionat continental. Ara, amb Soc aquí, van a totes al Mundial. Però el primer cop de l'equip de la capital va arribar el 2015, amb el bronze al campionat d'Espanya de Saragossa, el seu primer gran títol. Eren els temps de Fent i desfent i en aquell equip ja hi eren Juliana Giovanardi, Laura Bautista i Dèlia Valentí. Les tres patinadores que han viscut en primera persona el salt de qualitat del club i que el 2015, a Cali, vam celebrar un bronze mundial que, en les edicions de 2016 i 2017, es va convertir en plata.

El de dissabte serà un Campionat del món especial per a Giovanardi, que amb 23 anys, a partir de la temporada que ve, agafarà el rol de suplent per les dificultats que implica combinar el patinatge amb els estudis (un màster després d'haver acabat comunicació cultural) i la seva feina en el sector a Barcelona. Està a les ordres de Nuri Soler des del 2010, quan l'equip de grups de xou va començar a agafar volada. «Per a nosaltres fer el provincial i el català ja era un gran èxit, i si després podíem anar al Campionat d'Espa­nya, imagina't», explica. Considera que les patinadores d'aquest nivell «som professionals, tot i que no cobrem, perquè ens ho agafem amb molt rigor i costa fer els sacrificis que representa combinar esport amb feina i estudis». Dissabte es tornaran a veure les cares amb el CPA Olot. Un derbi amb un Mundial en joc. «Hi competim des del campionat provincial i això ja vol dir que el nivell és altíssim», explica Giovanardi, que troba interessant que els actuals campió i subcampió del món siguin gironins.

Dèlia Valentí i Laura Bautista també han participat en els tres campionats del món que fins ara ha disputat el CPA Girona. Amb 22 i 23 anys el patinatge també és el seu motor de vida i l'eina que els ha permès «descobrir l'esperit d'equip i molts valors». Valentí estudia enfermeria i Bautista estudia Magisteri i treballa de monitora de menjador. Patinen des que eren nenes de 4 o 5 anys amb ganes de fer esport i ara viuen «amb més il·lusió que mai» repetir aventura en un campionat del món. «Abans ja era responsable, però segur que no tant com ho soc ara gràcies al patinatge. Ens ajuda a fer les coses ben fetes, a tenir disciplina...», argumenta Laura Valentí, que no amaga que aquesta nit l'expedició marxa a França «amb ganes de penjar-nos una medalla». Un objectiu que també perseguirà el CPA Olot, encara que el patinatge per a les protagonistes sigui molt més que això.

El Campionat: Olot i Girona sortiran en les dues darreres posicions

El Mundial es decideix dissabte a França, amb un ordre de sortida que ha estipulat que el CPA Olot i el CPA Girona siguin els dos últims a actuar. La competició arrencarà a les 19.40 i s'allargarà al voltant d'una hora. Primer sortirà el Reus, obrint una competició de grups de xou grans que té 11 equips inscrits. A banda dels tres representants de la Federació Espanyola, també hi haurà dos argentins, tres italians, dos holandesos i un francès.

El cap de setmana passat el patinatge gironí ja va estar representat al Mundial en el concurs de grups petits. El PA Maçanet, que presentava el disc Rat Lab, va acabar en quarta posició i, per tant, fora del podi tot i la seva meritòria actuació.

Una vegada acabat el Mundial els equips es concentraran en el Catalunya Stars que es farà a Fontajau el dissabte 3 de novembre. I posteriorment ja estaran plenament centrats en les coreografies que presentaran la temporada que ve i que estrenaran al gener en el campionat provincial.