Durant molts anys, anar a la piscina del GEiEG a Sant Ponç i no trobar-se Lluís Masberenguer era realment complicat. Nedador, jugador de waterpolo, entrenador, director tècnic, cap de secció, delegat de la Federació Catalana a Girona i a Osona... Masberenguer interpretava tots els papers de l'auca i, com recordava ahir un dels seus predecessors al capdavant de la secció grupista, Ricard Massanas, una persona que posava «molta il·lussó en tot el que feia, tenia la capacitat per enganxar la gent amb un caràcter molt positiu donant la volta a les situacions en qualsevol problema que sortís». Masberenguer va morir l'agost del 2017 víctima de les complicacions d'una afecció vascular que havia patit poques setmanes abans, llavors tenia 48 anys, en un cop molt dur per al món de la natació i el waterpolo gironí, que el recordarà aquest diumenge a la seva piscina, la del GEiEG a Sant Ponç, amb un partit entre la selecció catalana i una selecció gironina que comptarà, entre d'altres, amb l'olímpic Blai Mallarach.

«No podia ser que es quedés només en paraules, s'havia de fer un homenatge important i ara, després de l'Europeu de waterpolo a Barcelona, ha estat el moment adequat», explica l'actual cap de la secció grupista, Carles Barberà, que d'entrada en va parlar amb Ricard Massanas i, ràpidament, van tenir el suport del president del GEiEG, Francesc Cayuela. «En Lluís era l'autèntic alma mater de la secció», apunta un Barberà que, quan va agafar el seu relleu, «només» formava part del GEiEG com a pare de dos nedadors, però anys enrere havia nedat i jugat a waterpolo amb Masberenguer. De més lluny encara el coneixia Ricard Massanas que recorda com «amb 7 o vuit anys va començar a nedar al GEiEG i la veritat és que ho feia bé, sobretot en proves de fons, en què recordo que va anar a campionat d'Espanya».

Aviat, seguint el mateix camí que molts nedadors, Masberenguer es va passar al waterpolo, on Massanas va ser tant entrenador seu en l'equip juvenil com després company seu en el primer equip. «Aviat va començar a entrenar, equips de base, el masculí, el femení... però va ser amb les noies on va tenir més èxit, ja que va aconseguir que les juvenils quedessin campiones d'Espanya i després pujar a Divisió d'Honor amb el primer equip», recorda Massanas, mentre que Barberà apunta que «tenia molta passió pel waterpolo, però també es va implicar molt amb la natació com a director tècnic de la secció, amb l'escola o amb els Màsters, que els va potenciar molt amb la seva capacitat per engrescar la gent». Des del 2009, Masberenguer era el director tècnic i el cap de la secció de natació i waterpolo i, més endavant, també es va fer càrrec de potenciar la natació gironina, i l'osonenca, més enllà del GEiEG amb el càrrec de delegat de la Federació Catalana.

L'homenatge es farà en una autèntica jornada de waterpolo a Sant Ponç. «Com a ell li hauria agradat, va lluitar molt per portar el waterpolo cap a Girona, que sempre és complicat», explica Carles Barberà que, després de la mort de Masberenguer, es va haver de fer càrrec de la secció de natació i waterpolo del GEiEG i que «amb l'ajuda del club i de la Federació Catalana, amb què en Lluís també estava vinculat com a delegat a Girona i Osona», han organitzat una jornada en què, a part del partit d'homenatge entre les dues seleccions, també hi haurà un partit de veterans, dues parts amb antics jugadors i dues més amb exjugadores, i la fase final de la Copa Catalunya femenina, que portarà a Girona els millors equips catalans: Sabadell, Mediterrani, Mataró i Sant Andreu.

Dissabte a la tarda es jugaran les dues semifinals i l'endemà, diumenge, el waterpolo tindrà sessió contínua a Sant Ponç: veterans (9.00), tercer i quart lloc Copa Catalunya (10.30), partit homenatge Lluís Masberenguer (12.00) i final Copa Catalunya (13.30). La selecció gironina, amb Ferran Plana de tècnic, comptarà amb jugadors del GEiEG, del Banyoles, del Figueres i de l'Olot a més de gironins que juguen a equips barcelonins com, per exemple, Blai Mallarach (Barceloneta), Miquel Gasulla (Catalunya), Gerard Reixach (Sabadell), Sergi Colomer (Sant Feliu) i Biel Segura (Terrassa). Per Catalunya, el seleccionador Nani Guiu comptarà entre altres amb el porter Dani López Pinedo (Barceloneta) o Marc Roca (Mediterrani).