S'han acabat les proves. Una altra plaça històrica del bàsquet estatal, Alacant, serà l'escenari aquest vespre de l'estrena del Bàsquet Girona en la primera lliga realment professional en què haurà competit el sènior del club que, ara fa poc més de quatre anys, Marc Gasol va fundar en forma d'escola de bàsquet. El Bàsquet Girona debuta a LEB Plata visitant la que és, segurament, la pista més complicada de la lliga contra un equip que, amb el gironí Quique Garrido de director de joc, no amaga que el seu primer, i únic, objectiu de la temporada és pujar a LEB Or. I el Bàsquet Girona? A l'estiu, abans de marxar cap a Memphis, Marc Gasol ja va deixar clar que el sistema de competició de Plata, amb dues fases, no li acabava de fer el pes i que no concebia que, a partir del mes de febrer, l'equip que entrena Quim Costa competís en el grup de baix sense més al·licient que mantenir la categoria. I ahir, el veterà entrenador badaloní va assumir el repte: «En Marc és el que mana, és el president, i per tant intentarem que els seus desitjos es compleixin».

La competició a LEB Plata comença dividida en dos grups, Est i Oest, amb el Bàsquet Girona jugant al primer amb la resta d'equips catalans, valencians, balears, murcians, castellano- manxecs i andalusos. A la segona fase, els sis primers de cada grup es barrejaran en una lluita per les posicions de dalt, que acabarà amb un play-off d'ascens a LEB Or, i els sis pitjors hauran de lluitar per no baixar a Lliga EBA amb els sis pitjors de l'altre grup. I en aquest segon vagó del tren és on Marc Gasol no vol veure al Bàsquet Girona. És factible jugar la segona fase amb els millors? «És molt aviat, no conec bé la resta dels equips i nosaltres estem en una fase de creixement; repeteixo que és molt aviat per dir-ho, però el que sí que farem és posar-hi el màxim d'il·lusió, de coneixement i d'esforç per acostar-nos el màxim possible a aquest objectiu».

La temporada passada, en la seva primera experiència al club, Quim Costa solia explicar que l'objectiu era fer créixer els jugadors i que, a final de temporada, fossin millors en un repte que estava per sobre de quedar més bé o més mal classificat a Lliga EBA. Una filosofia que, sobre el paper, en una categoria més professional com LEB Plata, canviarà perquè els resultats agafaran més importància. Un canvi, però, que Costa matisa un xic. «Hem de fer les dues coses: intentar guanyar el màxim nombre de partits i, al mateix temps, que els jugadors joves, perquè continuem tinguent un equip bàsicament jove, creixin, perquè el seu creixement també ens donarà més opcions de guanyar partits en la segona part de la temporada. Les dues coses van lligades».

De moment, però, la realitat és la visita d'aquest vespre a Alacant contra un equip que, fa només quatre mesos, es va quedar molt a prop de pujar a LEB Or i ara ha reforçat encara més l'equip perquè enguany no se li escapi l'ascens. L'Alacant és, segurament, un dels millors equips de LEB Plata i, sense anar més lluny, aquesta pretemporada ho ha demostrat guanyant un parell d'equips de LEB Or: Palma i Tau Castelló. El base de l'Alacant, que no va pujar la temporada passada, Pedro Rivero, és ara el tècnic d'un Alacant que s'ha reforçat amb el base gironí Quique Garrido, un director de joc amb molta experiència a LEB Or que el Bàsquet Girona va intentar fitxar sense sort aquest estiu, a més de jugadors que el curs passat van brillar molt a Plata, com Devin Schmidt (Hospitalet), Cheik Conde (Morón) o Georvys Elias (Albacete). Guanyar serà molt complicat.