Pocs es deslliuren de ser assenyalats al Camp Nou. Des d'Ernesto Valverde a la defensa, en un inici de curs complicat per als blaugranes, especialment en una setmana on només han estat capaços de sumar dos dels nou punts en joc. Però al futbol el que impera és el resultadisme, sempre és un avantatge ser el borni al país dels cecs, i en aquest cas, l'inconsistent Barça es manté al capdavant del campionat després d'haver empatat davant el Girona i l'Athletic Club al Camp Nou i d'haver perdut a Leganés, llavors cuer del campionat sense cap victòria.

Més enllà de Leo Messi i Marc André Ter Stegen, un marcant gols i l'altre evitant-los, el Barça no funciona. Malgrat que Valverde té més fons d'armari, fa la sensació que no sap manegar els recursos disponibles i que quan decideix posar en pràctica rotacions, ha de desfer els seus plans davant el resultat negatiu. La realitat és que el Barça encaixa massa gols. Ho va denunciar Messi: «Hem de fer-nos més forts defensivament. No pot ser que rebem gols tots els partits. Veníem d'un any on era molt difícil fer-nos gol i ara passem a aquest any, que a la mínima ens converteixen». I així els partits es posen sempre coll amunt. La parella de centrals titular (Piqué, Umtiti) mostra símptomes d'esgotament en el primer mes de competició, Lenglet amb prou feines té minuts i Vermaelen, el quart central, només ha actuat per donar descans a Jordi Alba en el lateral esquerre.

En la mitja, Busquets acumula massa minuts i, quan Valverde li dona descans, l'equip se'n ressent. En aquesta posició, Coutinho és tan creatiu com poc fiable en el replegament; Arthur amb prou feines compta, Arturo Vidal juga testimonialment, i davant, Messi al marge, els altres dos titulars, Suárez i Dembélé, són irregulars.

A Luis Suárez, històricament, li costa arrencar cada temporada i Dembélé, després de salvar l'equip a Valladolid i a Sant Sebastià i marcar en la Supercopa d'Espanya, és molt intermitent. Allò del Barça és un problema d'equilibris, de trobar-los enrere i en la medul·lar; i de punteria. El seu futbol està lluny de la seva millor versió i dissabte davant l'Athletic va estavellar dos llançaments en els pals tenint opcions per endur-se perfectament el partit. A tot això se sumen els dubtes a Valverde. El tècnic va quedar assenyalat l'any passat, després de l'eliminació en la Champions davant el Roma i els últims resultats de l'equip alimenten les sospites sobre el futur de l'entrenador.

El discurs de portes cap a fora del club és sobre la continuïtat i el tècnic té temps fins al pròxim març per anunciar els seus plans de futur. «És la data ideal, però llavors ja hem de saber què passa de cara a la temporada que ve», va dir recentment el president Josep Maria Bartomeu, en una entrevista radiofònica. El calendari servirà per definir l'escenari immediat.